Att vårda ett teakdäck

Den här sidan handlar om teakdäcket på vår Contest 48 – Embla. Vi uppdaterar den om och när vi gör något nytt med det. Texten är skriven i kronologisk ordning så för att se det vi senast gjort med däcket får man scrolla sig ner.

JUNI 2021

Ett sorgebarn på Embla är teakdäcket. Det är fläckigt och smutsigt. Vi vill inte använda borste eller starka rengöringsmedel. Vi har tvättat däcket med svamp och såpa en gång per säsong sedan vi köpte båten 2017 men tycker inte att det blir riktigt bra. Vi upplever också att ytträet löser upp sig och blir till ludd när det regnar mycket.

Vi vill gärna ha det silvergrått, så som teak ser ut när det utsatts för UV-strålning, men vi vill inte ha mörkare fläckar och en matt och dammig yta. Vi vet att många varv använder Klorin för att få däcken rena och ljusa varje säsong. Men för oss är det en otänkbar lösning eftersom det är skadligt för havet.

Ett annat bekymmer vi har är att nåten färgar av sig om man sätter ett knä mot den. Det är inget jättebekymmer men känns trist. Vi har googlat men inte hitta vare sig förklaring eller lösning.

Boracol – ingen lösning för oss

2018 tvättade vi däcket oerhört noga med såpa och la sedan på Boracol. Men vi tyckte inte att det hjälpte nämnvärt. De båtägare som använder Boracol brukar vara mycket nöjda och menar att vi skulle behöva ha fortsatt med det under flera säsonger för att få rätt resultat. Men eftersom det inte var tillåtet att sälja i Sverige under ett par år blev det inte ett alternativ för oss. Dessutom innehåller det svampdödande kemikalier och ju mindre vi släpper ut i naturen desto bättre.

Kan kisel vara lösningen?

JUNI 2021

På Hallberg Rassy varvet i Ellös får vi i juni 2021 tips om att köpa produkter som heter Sioo:x och bestämmer oss för att testa. Det blir många liter och många tusenlappar. Produkten innehåller kisel och kalium som ska tränga in i träet och skydda det från bland annat svamp och mögel och också göra att det blir mer smutsavvisande.

Behandlingen består av tre produkter, en rengöring, en djupbehandling och en ytbehandling

Glatt tar vi oss an det stora jobbet när vi ligger i Henån i juni 2021.

Innan man har börjat jobba på ett teakdäck på en 48 fots båt går det inte att föreställa sig hur mycket jobb det är. Vi tvättar i par dagar för att sedan pensla på de andra produkterna, helt enligt anvisningarna. Vi har verkligen vädrets makter med oss, det är uppehåll men inte gassande sol. Skillnaden är märkbar och däcket blir mycket renare.

Men vilken fasa vi känner när däcket morgonen efter är flammigt och otroligt fult! Vad har vi gjort!

Jag mejlar tillverkaren som först frågar om vi har gjort allt enligt anvisningarna och sedan, när jag har försäkrat dem om att vi har det, säger att det ska se ut så och att det kommer att bli bättre om någon månad eller två! Vi håller tummarna men njuter verkligen inte av allt arbete vi lagt ner.

APRIL 2022

Vi tror på saltvatten

I efterhand vet vi att flammorna försvann med tiden och de fula fläckarna som vi haft tidigare har inte kommit tillbaka.

Om fläckarna håller sig borta tack vare behandlingen eller inte kan vi inte veta eftersom vi samtidigt gav oss av söderut, till varmare klimat och saltare vatten.

Egentligen skulle det denna sommar vara dags för en ny underhållstvätt och ytbehandling med vårt Sioo:x system. Men vi är tveksamma. Det sades bland annat att däcket skulle bli lenare och att risken för stickor skulle minska, men vår upplevelse är i stället att träet känns torrt och skörare än tidigare. Det har inte slutat ludda, nästan tvärtom.

Numera lutar vi åt den teori som säger att den bästa behandlingen för ett teakdäck som vistas i varma och soliga områden med salta hav, är att bara skölja det med saltvatten då och då. Och kanske med sötvatten någon gång per år. Vi använder bara den mycket mjuka borsten max en gång per år, senast var när vi hade legat i Getxo i norra Spanien och fått röd Saharasand – Calima –och nedfall från raffinaderier på däcket i några veckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.