Mjuka tunnbröd med potatis ca 4 – 5 st

Jag vet inte vad det var som fick oss att få lust att göra tunnbröd. Men jag tror att det var den nya Magmagrillen och det finmaskiga nät som vi köpte till den. Enligt instruktionerna ska man kunna knäcka ett ägg på det utan att det rinner igenom. Att baka på det borde då gå. Jag googlade och hittade recept på tunnbröd med potatis och det lät spännande. Enligt flera källor kallas denna typ av tunnbröd – som innehåller potatis och inte gräddas i ugn – för lefse och kommer från Norge. Men säkert finns det andra ställen där man bakat tunnbröd med potatis.

Ingredienser

400g kokt potatis
1,5 msk smält smör
1/2 tsk salt
1,5 – 2 dl vetemjöl

Gör så här

Koka potatisen och låt den svalna så pass att den kan skals. Mosa potatisen och blanda ner smör och salt. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget. Den kan vara lite klibbig när du börjar kavla eftersom det är lättare att kavla om du kan ha nytt mjöl på bordet varje gång du vänder.
Det är inte helt lätt att få till rundlar och vi har ingen kavel ombord. Men vi fick till ganska fina bröd.

Stek bröden i en torr stekpannan på medelvärme någon minut eller två på varje sida eller lägg dem på det finmaskiga gallret till magmagrillen.

Lägg på fyllning och rulla ihop till smarriga rullar. En riktigt god röra till grillat kött får man om man mixar grillad paprika med dukkah.

Första gången vi lagade dessa var på Norrbyskär i juli 2019.