ankare

Från vinterhamnen

Contest 48 vid bryggan.
Contest 48. Dags att fylla vatten inför sommarens första tur.

Den 11 maj kastade vi loss för första gången den här säsongen. Efter att vi hade seglat upp vår nya fina båt från Danmark till Loftahammar i september 2017 hade hon legat inomhus hos Marincenter i Loftahammar.

Under vintern gjorde vi inte så mycket själva ombord. Men vi fick generatorn lagad o en septitank/hålltank på toaletten i fören. Vi har också fått ett nytt ankarspel i aktern, Winchmatic MX102  och en isolationstransformator från Victron.

Isolationstransformatorn har man bland annat för att slippa farliga krypströmmar i båten när man ligger på landström. Utan den kan det hända att metalldelar under vattenlinjen korroderar sönder. (Mer om detta senare eftersom vi när vi väl tog upp båten hösten 2018 tycker att anoderna är mycket anfrätta).

Det var hårt slit att få upp seglen, eller framför allt, att få i lattorna. Den längsta är över 15 meter lång. Men Marie och Erik var superstarka och till slut satt de där.

När vi skulle kasta loss uppförde sig motorn mycket märkligt och varvräknaren gick upp och ner. Vi blev liggande en extra dag i väntan på att mekanikern skulle fixa felet. Det är fortfarande något av ett mysterium vad som var fel. Men vi fick bytt en jordkabel och sedan fungerade det. 

El är halv-enkelt i teorin. Och supersvårt att helt förstå i praktiken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.