Finland

Vi väljer väg – det blir Jurmo

1 augusti
från Högsåra
till Jurmo
regn och blåst

Det ska blåsa mycket de kommande dagarna och kanske kommer vi att ligga inblåsta ett eller två dygn. Men idag ska det vara ok med vindar på upp till max 10 m/s. Vi vill komma lite närmare hemåt och försöker bestämma om vi ska gå norrut mot Åbo skärgård och sedan till Åland eller om vi ska gå sydöst mot Jurmo, Finska Utö och sedan Åland. Spelar det någon roll för säkerheten och för upplevelsen? Jag vill himla gärna se Finska Utö och vi har hört att Jurmo ska vara en fantastisk plats. Vi har fått tips om platser i Åbo skärgård också men vi misstänker att de alla kan komma att vara ganska lika andra ställen som vi har besökt, med gästhamnar och natur, ganska lik svensk innerskärgård. Vi väljer att sätta kurs mot Jurmo.
Vi hinner precis hissa segel och komma ut på lite öppet vatten när regnet börjar ösa ner. Det blåser och det regnar och det går undan! Jag tittar över himlen och undrar om vi ändå valde fel. Söderöver tornar molen upp sig och de rör sig norr över. Har vi tur kommer det att blåsa bort till vi är framme och då har vi ju valt rätt. I morgon ska vi nämligen få ett helt dygn i hamn, det har vi inte haft sedan St Petersburg, och då vore det kul om det inte regnade.

Vi har tur. När vi kommer till Jurmo skiner solen och det har ännu inte börjat blåsa galet mycket. Vi lägger oss på insidan för att ligga bra till när de hårda vindarna kommer i natt. Gästhamnen är välskött och bra. Här finns dusch, öppen vissa tider på dygnet, och bastu som man måste boka och betala extra för. Första dygnet kostar 20 Euro de följande 15 Euro.
Här finns också ett fint naturrum där man kan läsa mycket intressant om Jurmo och Finlands historia. Gustaf Vasa vara inte trevlig mot Jurmoborna, han avrättade allihop och högg ner vartenda träd. Sedan mitten av 1500-talet bebos ön av lydiga svenskar och man livnär sig på boskapsskötsel och lotsuppdrag. Här finns en artunika flora som man i modern tid kämpar för att bevara sedan ön avfolkats och många av betesdjuren försvunnit, barrskogen hotar efter 500 år att åter ta över.

_dsc3809

Jurmo gästhamn

Butiken är kanonfin och här finns också ett litet kafé + ett litet gulligt hus med leksaker för barnen. Till Jurmo går färjor dagligen till fastlandet. Vi köper väldigt god rökt fisk till middag och här finns också färska bär, finsk lakrits (godast i världen) och mycket annat man kan vilja mumsa på en blåsig kväll i ruffen.

I morgon ska vi ge oss ut på en lite vandring med våra kameror i kuling.

Kategorier:Finland, Hamnguider, turista

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.