Böcker

Vi kappseglar igen + lite finsk historia

31 juli 2016

Idag skulle vi från Hangö till Högsåra. Vi hade fått tips om två vikar på Högsåra, Byviken och Kejsarhamnen. Vi seglade med god vind och hade tidvis fin kryss i väst till sydväst hela dagen. Och efter någon timme hittade vi en intet ont anande båt som vi kunde kappsegla med. Jag styrde och Erik navigerade och trimmade. När vi var ikapp båten och försökte segla om blev vindarna supertrista när jag försökte segla om i lä. Och båten framför ville inte bli omseglad och bara föll och föll. Då försökte jag segla om i lovart men då gick han upp och vindarna blev knasiga igen. Erik tittade på sjökortet och såg att det för en gång skulle inte var ett gytter av grynnor och annat otäckt utanför farleden. Han räknade ut hur vi genom två smarta slag skulle kunna segla om vår kompis. Det var på håret att det gick men vi kom om och sedan höll vi och ökade avståndet. Ännu en seger på havet 🙂

Det är fin segling upp till Högsåra och det var mycket båtar omkring oss. Det visade sig till och med vara så poppis att det var fullt i Byviken. Vi gick vidare till Kejsarhamnens gästhamn. Det är en mycket fin plats med väldigt trevliga människor som sköter stället. Här finns finns bastu och en  liten butik som är mycket fräschare än många andra och med ett litet sortiment av hembakat och hemfixat. Man kan få nybakade frallor på morgonen, bake off i och för sig, men helt ok. En viktig sak att veta när man är i Finland är att fralla på finlandsvenska heter semla!

Att viken vi ligger i heter Kejsarhamnen är något jag numera vet varför. När vi började vår segling på Finland och St Petersburg visste jag pinsamt lite om Finland och dess historia. Jag kan inte säga att jag vet så mycket mer nu, men jag har ett hum om den.
Kortfattat om varför vår vik heter kejsarhamnen: När Sverige ”förlorade” Finland till Ryssland 1809 var det många många finländare som hälsade Ryssarna som befriare. Man var glad över att få ökat självbestämmande. Finland blev nämligen inte en del av Ryssland utan förklarades vara ett eget storfurstendöme som fick behålla sin (svenska) lagstiftning, sitt språk (svensk), sin religion och ett stort mått av självbestämmande, bland annat fick man en ståndsriksdag liknande den svenska. En viktig symbolisk handling var också att Helsingfors (finskspråkigt) gjordes till huvudstad istället för Åbo (svenskspråkigt). Den ryska tsaren var inte tsar i Finland utan prins av storfurstendömet Finland, en mycket viktig skillnad mot tidigare då regenten varit Sveriges konung. Och de första 70-80 åren gick det bra, särskilt under tsar Alexander IIs regeringstid (1855-1881) då Finland tilläts att få en egen valuta och fick bygga ut och sköta om järnvägsnätet på nationell nivå. Alexander beslutade också att finskan skulle vara likställt svenskan som språk i hela Finland och att man skulle lära ut det i skolorna.

I Finland gillade man Alexander. Men i Ryssland grodde missnöjet med tsarväldet och Alexanders hårda styre och mordförsöken mot honom var många (tror minst 5). Till slut lyckades hans motståndare, och han sprängdes till döds på en gata i St Petersburg 1881. Många ställen i Finland har gator, torg eller statyer som minner om Finlands omtyckte tsar, de heter antingen något men Kejsare eller Alexander. Ikväll ankrar vi alltså i Kejsarhamnen och kan på en liten skylt läsa att just denna vik var ett mycket populärt rastställe för Alexander II när han reste genom Finland.  När Alexander vid sin död efterträddes av Nikolaj II förändrades mycket till det sämre för Finland och finnarna, något som till slut skulle leda till Finlands självständighet 1917.

Alla kvällar som bjuder på solnedgång är bra kvällar. Och ikväll kunde vi grilla också!_VLJ3189

Jag har läst den här boken om Finland under vår segling. Det var inte lätt att hitta något på svenska eller engelska i bokhandeln så den här fick duga. Lite väl svepande, typsikt engelsk men en bra nybörjarbok för den som varken har koll på Kalevala, Inbördeskriget, Vinterkriget, Mannerheim, memma och mycket annat.

IMG_3325

An Armchair Traveller’s History of Finland av Jonathan Clements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.