Skottland

Regina Laska i Skottland

Canna Scotland

En vecka i skotska farvatten

Strax innan midsommar 2018 seglade vi en vecka i Skottland ombord på Leon Schultz Hallberg Rassy 46, Regina Laska
Vi flög till Edinburgh och tog sedan tåget ut till Oban på Skotska västkusten. Leon seglar varje sommar med betalande besättning. En segling består ju av både segling och material, väder och vindar. Men också besättning och vi hade en enorm tur som fick hänga med Anders och Lorenz – två duktiga seglare och sympatiska herrar. Leon som skeppare är tryggt och han år också en duktig kock och prylnörd. Allt som finns på Leons båt vill man genast ha. Som till exempel en skrivande, digital barometer – en barograf.

Segla i en cirkel

Vi hade inget mål med seglingen utan skulle vara tillbaka i Oban efter en vecka. Vår tanke med veckan var att få uppleva tidvatten och strömmar i verkligheten efter att ha gått både Oceanseglingsklubbens oceanseglarkurs, skrivit utsjöskepparexamen och också skrivit den engelska motsvarigheten från brittiska RYA. I ett år har vi räknat på strömmar och tidvatten på papper hemma i Stockholm och nu fick vi vara med om det i verkligheten.
Vår rutt bestämdes förstås av vindar och strömmar och kravet på att vara tillbaka i god tid för resan hem till Sverige. Oban – Tobemory – Sky (Tallisker) – Canna – Tobermory – Ardfern – Tinker’s Hole – Oban.

 

Regina Laska på svaj

Regina Laska är en Hallberg Rassy som Leon Schultz har låtit rekonditionera och uppgradera på ett fantastiskt fint sätt. Ombord finns bland annat sittbrunnsbastu och en digitalt skrivande barograf.

 

Första hamnen – Tobermory

Tobermory är en fin liten stad. Självklart har de ett destilleri. Men bäst är nog Café Fish som serverar otroligt goda och helt nyfångade skaldjur och fiskar. Väl värt ett besök.

Ombord

Utöver segling använde vi tiden åt att öva tilläggning med och utan bogpropeller. Regina Laska är lika stor som vår Embla och mycket lik henne i det mesta och därför var det värdefullt att få öva med någon som känner sin båt. Vi har stor respekt för att vi nu själva seglar 20 ton och inte 7 som tidigare.

 

Mot Skye

Taliskers destilleri var spännande men seglingen dit var bättre. Vi såg delfiner, sulor, gröna kullar och vackra höga öar.

Canna

Canna är en fantastiskt fin ö. Puben är bra, kossorna snälla och den lilla kyrkan mycket fin.

Tidvattentrubbel

Om man inte tänker sig för kan det hända att bryggan där man förtöjer sin lilla dingy ligger under vatten när man kommer tillbaka efter en runda till puben. Har man tur hittar man en jolle som någon lämnat på ett bättre ställe så att kapten kan ro ut och knyta loss den egna jollen som ligger och flyter fem meter ut i det iskalla vattnet. Ja, det hände oss.

 

Ankarplogsegel

Vi har inget ankarsegel men när man läser om dem verkar det vara en bra grej att skaffa. Att resa är att hämta inspiration och fylla på önskelistan.

Corryvreckan

För den som läst Björn Larsson Den Keltiska ringen är det ganska speciellt att få komma till en av världens farligaste sund och en av de mest omtalade whirlpoles i världen. Vår resa genom Corryvreckan gick för motor i lugnt väder och mot strömmen för att vi skulle kunna vända om det blev för svårt. Det var svårt att ta bilder där virvlarna och de många motstridiga strömmarna syns. Men skärmdumpen från Regian Laskas plotter visar ganska tydligt hur kurs genom vatten och kurs över grund kan vara två helt skilda saker. Tänk så mycket svårare denna typ av passager var för bara 30 år sedan. Med gps och plotter blir sjölivet så mycket enklare.

 

Ankring i tidvatten

Något som blev tydligt att det är en utmaning är att ankra i sund med tidvatten. Ankaret måste ju hålla för både strömmen när tidvattnet stiger och när det sjunker. Och kättingens längd måste vara rätt både vid hög- och lågvatten. I Tinker’s Hole tyckte både Erik och jag att vi låg väl nära land när vi vaknade med gps-ankarvakten och kaptenankarvakten Leon var inte oroade.

 

Tillbaka i Oban

Oban är en helt ok liten stad. Här finns skaldjursrestauranger och fiskrestauranger. Självklart också ett destilleri där vi beställde in en liten whiskyprovning. Men om man tror att man ska köpa whisky till ett bra pris i Skottland blir man besviken. Det är samma pris som på Systembolaget.
Huset på bilden till höger är med i Björn Larssons Den keltiska ringen.

 

Lärorikt att segla tillsammans

Snillen spekulerar och navigerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.