
15 juli
Ann hoppar av efter ett par fina dagar och tar tåget till Stockholm. Välkommen tillbaka, Ann! Förpiken på Embla är döpt till Anns koj sedan hon och vår kompis Christer var med och seglade hem Embla från Danmark när vi köpt henne i september 2017.
Vi kastar loss klockan 8 och ställer kosan norrut. Fortfarande nordliga vindar men bitvis vrider de över på nordost så att vi faktiskt kan segla. Vi börjar med att segla lite åt fel håll för att få se Höga Kusten-bron.
Den är imponerande lång och hög.

Vi seglar sedan vidare och bestämmer oss för att inte fortsätta längre än till eftermiddagen. Det är en kulingvarning för natten till tisdag och då vill vi gärna ligga i en trygg hamn.
Efter lite studerande av sjökortet och lite bläddrande i boken ”Norrlandskust” av Erik Nyström bestämmer vi oss för en ö som heter Trysunda. Vi vet ingenting om den men det ser fint ut på bilden.
Vi kommer fram vid klockan tre efter ungefär 50 distans och det finns en plats vid bryggan som är precis lagom stor för oss. Det finns bojar men inte så att det räcker till alla. Vi lägger ankaret. Trevliga båtgrannar tar emot i fören.

Trysunda som gästhamn
Det är inte ofta som man verkligen helhjärtat vill rekommendera en plats. Men Trysunda är en sådan. Av många orsaker.
Här finns en fin brygga, grillplats, bastu och en liten affär med fryst kött, lite grönsaker, mejerier och torrvaror. Här finns också ett vandrarhem och man serverar både frukost och lunch och även båtgästerna är välkomna om man förbokar. Det finns också ett allmänt kök som man kan använda om man vill laga mat och diska i land.
Duscharna är rena och fina. Det kostar 10 kronor för 7 minuter och har man inga mynt kan man fixa det i den lilla butiken.
Alla är snälla, omtänksamma och mycket trevliga.
Det kostar 250 kr inklusive el och vatten att ligga första dygnet och sedan är det halva priset alla följande dagar. Vill man inte ha el kostar det 200 kronor första dygnet och sedan 100.
Internetuppkopplingen är tyvärr usel på mobilen. I Bockhamnen på andra sidan ön lyckas vi få full täckning och även på flaggberget fungerar det bra. Men i båten kan man inte ens ringa.
Trysunda by

Trysunda var från 1500-talet och fram till slutet av 1800-talet en sommarfiskeplats för fiskare från bland annat Gävle. Under slutet av 1800-talet fick man fast boende befolkning. Namnet kommer av att det från början var tre öar med små sund emellan som ledde till fiskeläget. Landhöjningen, som är en av de största i världen, har dock under århundradena gjort att öarna vuxit ihop, men namnet består.
Här finns en kyrka från 1600-talet med fantastiska väggmålningar. Kyrkan användes som kyrka på somrarna och som förvaring av fiskeutrustningen på vintern. Det var praktiskt tyckte man eftersom kyrkan gick att låsa. Idag får besökaren själv ta ner den stora nyckeln från väggen och låsa upp.
Alla husen i byn ligger utmed vattenbrynet i viken. Det mesta är numera sommarbostäder.
Det går turbåt från Köpmanholmen utanför Sundsvall flera gånger per dag och vandrarhemmet är välbesökt.


Naturen i byn är speciell. På de sandiga stränderna har man under alla åren då fisket var en viktig näring slagit hö och hållit rent på marken för att kunna torka nät och annan fiskeutrustning på ställningar som kallas gistor.

Numera ser man till att hålla marken ren på gistvallarna på samma sätt och blomningen i denna näringsfattiga mark är makalöst fin. Vi ser otroligt många blommande växter i byn. Den lilla röda berggsyran Rumex acetosella ger karaktär åt hela det lilla samhället.

En reflektion. Norrlandssommaren är blomrik! Vart vi kommer blommar blåklocka, måra, violer, prästkragar, kovall, nejlika och många fler sommarblommor med intensiv färg och myckenhet.
Precis intill turbåtens brygga finns ett litet museum som berättar om både landhöjning och höga kusten och också om fiskets historia. Här finns många gamla redskap och verktyg utställda.
Här en länk till Trysunda fiskehamns förening med bra och pratktisk information.
Bilden på Trysunda från ovan, i början av inlägget, har Erik tagit med vår drönare, DJI Mavic Pro Platinum.
Kategorier:Hamnguider, natur, turista, växter