Hamnguider

Öregrund till Härnösand

13 – 14 juli
Öregrund till Härnösand
Vi kastar loss 8.50 med siktet inställt på att komma till Härnösand, cirka 170 distans. Men vi har som vanligt ganska svaga nordliga vindar så det blir att göra minst ett slag. Vi lägger kursen så mycket vi kan mot norr, det blir cirka 30 grader på kompassen. Det är lugn segling. Det kommer att ta oss fram till nästa dag klockan 13.45 innan vi är framme.

Mat ombord
Jag kokar rabarbersoppa till kvällens dessert och passar på att baka rabarberrutor, typ en tunn sockerkaka i ugnsplåt med kanel och rabarber. Den blir god! Och, ska det visa sig, håller sig saftig i flera dagar.
Vi äter sill och potatis till lunch. Riktigt god matjessill och kryddhyllan i sittbrunnen bjuder på nyklippt gräslök.
Till kvällen gör Ann en västerbottenpaj med wokade räkor. Vi äter gott och kabyssen är fantastisk att jobba i.

Jobb ombord
Jag hinner också tvätta halva akterdäcket med mjuk svamp och såpa. Jag har snart tvättat hela båtens däck på detta milda men effektiva sätt. Vi har kommit över lite Boracol som jag stryker däcket med efter att jag har rengjort det. Det blir mycket bra. Det tar tid att tvätta och det är som om hela däcket har ett tunt lager av fettigt sot på sig. Hinken blir alldeles svart.

Nattsegling

Erik går och lägger sig vid kl 22.30 och jag och Ann tar en lång vakt fram till kl 4, sedan är det Erik som får sitta ensam fram till kl 8.30. Det är svaga vindar och hur vi än trimmar gör vi inte mer än max 3 knop. Vid tvåtiden är vi nere vid 1 knop och då rullar vi in och går för motor. Det är ganska hög sjö och seglen slår i varje dal, trots att vi har bidevind. När vi drar igång motorn visar plottern att vi har 11 timmar och 32 minuter kvar till inloppet till Härnösand.
Det är månsken under natten och egentligen blir det aldrig mörkt, solen går ner vid 22.30 och upp igen 03.15. Vi får en helt magiskt soluppgång genom en molnridå.
När Erik kommer upp går vi och lägger oss och sover fram till 8.30. Vi kokar kaffe och gör frukost.

Fjärrkontroll till autopilot
Vi har skaffat en fjärrkontroll till vår Raymarine Axiom pro och autopiloten EVO 400. Det är skönt när man vill kunna rätta kursen på kryssen och ändå sitta under sprayhooden.

Norra gästhamnen i Härnösand

Härnösand som gästhamn

Vi lägger till i Härnösand vid tvåtiden på eftermiddagen. I Härnösand finns minst tre gästhamnar. Vi lägger oss i den norra, strax innan den öppningsbara bron. Det är inte särskilt charmigt men en bra brygga som är hög och bra för en båt som har så hög stäv som vår. På en skylt står det att personal kommer och tar betalt under förmiddag och eftermiddag. Men under den tid vi är där kommer ingen och vi ser ingenstans där vi kan betala. Här finns el och vatten vid några platser, men inte vid den vi väljer. Vi hittar inte heller någon soptunna som är märkt gästhamn men väl en stor grön på en trottoar där vi slänger en påse. Nedanför bron ligger en flotte med ett hus märkt med toalett och dusch. Vi provar den inte.

Ann ska hoppa av och åka hem till Stockholm i morgon bitti och järnvägsstationen visar sig ligga max fem minuters promenad från båten. Ännu lite närmare ligger en Lidl-butik. Går man under järnvägen kommer man efter dryga 10 minuter till en stor Ica Kvantum och en Coop-butik. Vi bunkrar på Ica och utbudet är helt ok.

Om Härnösand
Härnösand är en gammal stad och har varit stiftsstad med domkyrka sedan 1772. Här finns Sveriges minsta domkyrka. Staden fick sitt första gymnasium redan 1658 och här gick, på 1700-talet, bland andra Peter Artedi, mannen som anses vara grundare till iktyologin – vetenskapen som studerar fiskar. Han var samtida och kamrat med Linné, men drunknade tragiskt som mycket ung i Amsterdam. Att känna till detta är kanske mest intressant för den som sparar på Linnéreferenser på sina resor. Vilket jag gör 🙂

I stort sett hela Härnösand brändes ner till grunden av ryssarna 1721. Staden byggdes upp i trä men dessvärre revs det mesta av denna bebyggelse under 1960-90-talen och Härnösand är inte särskilt gulligt. Men det finns några gator med gammal bebyggelse bevarad och dit är det nära när man ligger i den norra gästhamnen.

Vi lär oss också att Lubbe Nordström var från Härnösand.

Sveriges största bilmuseum

I Härnösand finns ett privat bilmuséum och Sjöhistoriska muséet har en stor permanent fritidsbåtsutställning. Vi hinner besöka bilmuséet som har bilar från 1800-talet och fram till 1980-tal. Har man en timme över är bilmuséet absolut värt ett besök. Inträde 100 kr för vuxna. Barn i sällskap med vuxen går in gratis. Fritidsbåtsmuséet verkar fint och intressant men det stänger kl 17 så vi hinner inte dit.

Tips på god middag
Vår nya grill Grill Magma Marine Kettle Orig som sitter på push-pit är verkligen ett kap. Denna kväll grillar vi goda korvar och gör en varm potatissallad till den. Har man vinäger, olja, senap och lök blir det garanterat en god sallad. Man kan komplettera med kapris, ärtskott, rädisor, haricote verts och lite tomater om man vill.

Praktiska bekymmer

Vi har något fel på vår AIS-antenn och den larmar ganska ofta. Erik tror att det är en kontakt uppe i masten som behöver justeras. Jag vill helst inte att han åker upp i masten men samtidigt är det oerhört störande med pipandet var tionde minut. Vi får se om vi kommer till någon hamn med mastkran.

Stopp i toaletten

Vi får stopp i toaletten i fören. Men det fixar vår gäst Ann galant. Det är bra att ha gäster som sköter om sådant när det går snett. Vi vet inte vad som är fel men det som verkar sätta stopp släpper efter en stund utan att vi behöver ta isär vår Jabsco. Det är en modell som jag är skeptisk till eftersom den spolar in mycket vatten innan man kan spola ut något i tanken. Dessutom spolas den med havsvatten vilket nog inte är så bra om man kommer till saltare vatten någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.