segling

Nattsegling Piteå till Norrbyskär

24 juli 10.15 – 25 juli 13.10. 171 NM. Soligt och varierande vindstyrkor från 1 – 12 m/s från ost till sydost.

Vi lämnade Piteå på förmiddagen med siktet inställt på att komma fram till Norrbyskär någon gång på morgonen dagen efter. Rakaste vägen skulle det vara ungefär 140 NM. Det blåste svaga vindar och solen sken. Vi gick för motor fram till Pitesundet och broöppningen som vi beställt till 11.30. Från strax efter klockan 14 och fram till ungefär 1 på natten blåste det mellan 15 och 25 knop så att vi kunde segla. Vinden kom från sydost så vi fick lov att kryssa, men det blev egentligen bara två slag.

Blomkålssoppa med thailändsk touch

Vi värmde en god blomkålssoppa till middag. Jag har försökt visa med bilderna hur en gyro-upphängd spis fungerar när det lutar på båten. Det är inte så lätt att visa men tänk att kastrullen står vågrätt se ser man att allt annat är snett. Receptet på den thai-inspirerade soppan finns här.
Vi gjorde god fart också i den fina vinden.

Vi fick en fin solnedgång och en vacker stilla morgon på Södra Kvarken. Nattsegling är verkligen fint när det är ljust så att det nästan aldrig blir mörkt.

Flygfän invaderar i tusental

Hela seglatsen hade varit perfekt om vi inte tidigt på morgonen hade blivit fullständigt invaderade av små flygfän. Jag tror faktiskt inte att jag överdriver om jag säger att de kom i tusentals, kanske tio tusentals. Det fanns inget att göra annat än att stänga luckor, sätta upp myggnät och stå ut. Och sedan fick vi sopa och dammsuga flugor. Flera veckor senare hittade vi ställen inne i båten där det låg döda kryp i små drivor.

Besök av Ingegärd

När vi sovit några timmar fick vi fint besök av vår vän Ingegärd från Umeå. Hon var med mig på min första trädgårdsresa till Peking, Gula Bergen och Shanhai i Kina 2012 och också på den sista till Kina som gick till Sichuan 2015. Där lärde hon också känna Erik förstås. Hon hade bland annat med sig hjortronsylt som hon kokat själv på egenplockade hjortron. Sådant imponerar på en stockholmare som gillar mat och godsaker. Sylten ska vi njuta av på julafton till mandelformarna.

Norrbyskär har en spännande historia. Mer om den i nästa inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.