Filmer

Norrbyskär – industrihistoria med Modo

27 juli 2019 – Norrbyskär, Norra Kvarken.
Latitud: 63,5631   Longitud: 19,8314

Norrbyskär som idealsamhälle

Detta är en spännande plats. Nu för tiden en idyllisk sommarö – under tusentals år var det bara en grupp vindpinade skär i havet, utdömda som värdelösa av fiskare och bönder. Men under en kort period i historien fanns här ett levande samhälle med 1400 hitflyttade invånare som alla hade sin utkomst från ett av Europas största sågverk, ägt av Modo. Det är en industrialists dröm om ett idealsamhälle, en bit svensk industrihistoria.

På alla de små öarna som utgör Norrbyskär är industrihistorien hela tiden närvarande. Här bevaras minnet från en tid då här byggdes ett samhälle som blomstrade kring en av Europas största sågverksindustrier.
Allt började när Frans Kempe kom hit 1891. Han var då vd för Mo och Domsjö Ab och ville utöka handelshusets verksamhet. Han såg framför sig hur han skulle kunna bygga ett idealsamhälle här på öarna. Ett samhälle som skulle erbjuda arbetarna allt de kunde tänkas behöva för att leva sitt liv på en ö ute i Norra Kvarken, fyra mil söder om Umeå.

Geografin var avgörande

Själva ögruppen var som gjord för att hantera timmer och sågverk. Och med lite hjälp blev geografin ännu bättre genom att man skapade öar där de saknades. I en grund vik togs timret in, lastades på pråmar för att sedan, på byggda ramper, rullas upp till sågverket. Från sågverket gick sedan planken på en järnväg, anlagd ovan mark, ner till utskeppningshamn på andra sidan. På läsidan och de inre delarna av ön byggdes bostäder för såväl chefer som arbetare

Total lojalitet för en bättre vardag

De som arbetade här på ön fick tillgång till skola, butik, sjukstuga, barnmorska, kyrka, fotbollsplan och samlingslokal. Man fick inte vara med i facket och avkrävdes absolut lojalitet med företaget. I utbyte fick man ett bättre materiellt liv än på många andra platser. Husen var välbyggda och alla fick tillgång till egen jord, åtta fåror upplöjt potatisland, fri ved, badstuga och tvättstuga. Här fanns också verkstad och bagarstuga som de boende kunde nyttja. Genom att erbjuda förmånlig pensions-, sjuk och nödkassa lyckades MoDo hålla fackföreningarna borta fram till 1919.

Välbyggda hus åt arbetare

Bostadshusen är byggda i vitmålat trä eller danskt tegel. De ligger utmed prydliga, breda, grusvägar, kantade av björkar. Man riktigt ser att de som ritade och byggde dessa hus hade en vision om att ge de boende ett bättre liv. Tegelhusen känns udda i den norrländska miljön men om vi förstått saken rätt är de byggda av tegel som fraktfartygen tog med sig söderifrån för att slippa gå tomma när de skulle hämta timmer i norr.

Norrbyskär blomstrade i 60 år

Det tog Hans Kempe fyra år att göra verklighet av sin vision och 1895 var man igång med sågverket. Under 60 år var Norrbyskär en plats som blomstrade med ett av Europas största sågverk och hyvlerier och 1400 fast boende personer. Sedan tog det slut, nästan lika fort som det börjat. 1952 lades sågverket ner. Idag har ön ingen fastboende befolkning. Spåren efter industrin syns över allt – från de gamla pråmvraken utmed stränderna och muséet i det gamla elverket till bostäderna som nu är sommarhus och skolan som idag har kolloverksamhet.

Här finns en intressant beskrivning av tillkomsten av samhället på Norrbyskär

Gästhamnar på Norrbyskär

Det finns ingen stor gästhamn, men väl tre mindre.  Den här sommaren håller värdshuset stängt av någon anledning.  Det ser annars mycket fint ut i den gamla förvaltarbostaden som enligt uppgift ska innehålla en kägelbana. Det finns inte el vid bryggan och man kan inte fylla vatten.

Vid bryggan där båten från Norrbyn på fastlandet lägger till flera gånger om dagen finns en liten kiosk och uppe vid muséet finns en restaurang men den är inte öppen kvällstid. Det tar ungefär fem minuter att gå dit från bryggan vid värdshuset.

Med kajak runt Norrbyskär

Vi blåste upp vår kajak Ran och gav oss ut på paddeltur. Det är idylliskt och spännande. I kajaken kommer man riktigt nära både vraken och växterna. För oss blev det också första paddelturen utmed en horisont. Vi blev väldigt nöjda med mobilfilmen från de gamla pråmvraken.

Tunnbröd på grillen

Till vår Magmagrill har vi köpt ett finmaskigt galler som man enligt uppgift ska kunna steka ägg på. Det har vi inte testat men vi bestämde oss för att försöka baka tunnbröd. Vi är ju ändå i tunnbrödsland. Vi fastnade för ett recept med mjöl och kokt potatis. Det var inte helt lätt att kavla utan kavel men det blev inte så tokigt.

Vi grillade biff och mixade den alltid lika goda dukkah med grillade paprikor till en kanongod röra.

Recept på tunnbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.