Ankring

Ankarsegel och röda näckrosor

27 juni – 3 juli
Svinninge Marina, Åkersberga – Byxelkrok, Öland

Den här sommaren blir inte lik någon annan. Covid-19 rasar över världen och förstås även i Sverige. Vi jobbar hemifrån sedan 16 mars. Vår plan för sommaren är att under sju veckor varva arbete och semester ombord på Embla. Målet är att ta oss till Strömstad.

Den första dagen seglar vi 44 distans till en för oss ny ankarvik på Sadelöga utanför Utö. Vi får en fin segling och går på utsidan av Ornö och Utö.

Under dagen möter vi flera klassiska träbåtar och vi tror att det är någon slags inofficiell kappsegling eftersom Gotland Runt skulle ha startat idag. Den kappseglingen är, som så mycket annat, inställd i år. På bilden seglar tian Itaka, ritad av Tore Holm och bygg i Neglinge 1933.

Våra nya solceller som är på 100 watt styck har redan hunnit visa sig vara effektiva och soliga dagar går vi plus, även om vi laddar datorer och seglar med autopilot.

Det har varit fint väder i ett par veckor och det är varmt i vattnet, termometern visar på över 25 grader den första kvällen.

Vi ankrar och använder vår ankarplog från Lundhs sails för första gången. Den fungerar bra och vi ligger stilla och fint. Till Sadelöga vill vi gärna återvända.

Solnedgång på Sadelöga.

Med genacker mot Ringsöfladen

Andra dagen på semestern tänker vi att vi ska ta oss vidare och sedan kanske ligga en dag eller två i någon fin vik och bara njuta. Vi har svaga vindar och provar att sätta vår genacker för första gången. Den står fint och är lätt att både hissa och ta ner.

Mot Nyköping och kyltekniker

När vi på eftermiddagen ankrar i Ringsöfladen utanför Nyköping har det börjat blåsa en del och prognosen lovar ganska hårda vindar de kommande dagarna. Detta ska visa sig bli ett tema för denna sommar – hårda vindar och nästan alltid rakt emot. Vi funderar på att ligga kvar i vår skyddade vik, men på eftermiddagen visar det sig att vår frys inte längre håller kylan.

Vi får tag i en kyltekniker som lovar att hjälpa oss om vi kan vara i Nyköping nästa morgon kl 7. Vi går alltså mot Nyköping och får påfyllning av köldmedel. Men under resten av semestern vågar vi inte sänka temperaturen till mer än nio minus eftersom kompressorn går så ofta.

Nyköpings gästabud och bunkring

Vindprognosen talar om kulingvindar. Vi blir kvar i Nyköping ett extra dygn innan vi går mot Harstena. Det är en fin stad som förstås också märker av corona. Det är få båtar i gästhamnen och Nyköpings gästabud, som är sommarens stora festival är inställt. Vi kan verkligen rekommendera gästhamnen, fina duschar och trevliga medarbetare. Vill man äta på restaurang finns minst fyra stycken utmed den gamla skutkajen som numera är en del av gästhamnen och den plats större båtar är hänvisad till. I den egentliga gästhamnen kan man inte ha en båt som är 15 meter och sticker 2,10. För att bunkra i Nyköping måste man gå ungefär tio minuter. Ungefär lika långt är det till en så kallad båttillbehörsbutik, men den är under avveckling och är mest lite sorglig.

Mot Harstena i fin vind

Vi går från Nyköping vid lunch den 1 juli.
Vi har motvind och regn ungefär fram till Arkö. Där spricker det upp och vi får en fin segling till Harstena. Vi lägger oss i Flisviken. Det är en mycket bra och väl skyddad ankringsvik. Där ligger bland andra båten Cruising Attitude, en schweizisk båt som alltid seglar omkring i Östersjön några månader per sommar. De har ett fint Instagramkonto. Återigen hissar vi ankarseglet och ligger fint och stilla.

Harstenas röda näckrosor

På Harstena finns en naturlig damm med röda näckrosor. Förutom att de är vackra bär de också på en mycket typisk historia. Det var två herrar, Hugo Magnusson från Harstena, och herr Danielsson från Stegeborg som i slutet av 1940-talet tog med ett exemplar av den röda näckrosen från Fagertärn i Tiveden till Harstena. Trots att den då var fridlyst sedan över 35 år.

Den första röda näckros som beskrevs av botaniker hittades av amatörbotanisten Bernhard A. Kjellmark i just Fagertärn 1856. Fyndet fick stor uppmärksamhet och sågs som en sensation. Tyvärr kom sedan så många växtjägare till sjön att näckrosen i stort sett försvann. Några exemplar hamnade bland annat i Claud Monets berömda franska trädgård i Giverny, men den exporterades även till USA. Svenska Dagbladet skrev om både näckrosen och Fagertärn flera gånger under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Jag hittade bland annat detta i deras arkiv. Ett arkiv som jag också varmt rekommenderar.

Röd näckros Nymphaea alba f. Rosea är ingen egen art, utan är en färgvariation av vit näckros. Enligt uppgift blommar näckrosorna på Harstena som rikligast från mitten av juli till mitten av augusti men det är fin blomning när vi är där.

Mot Byxelkrok och sex dagar kuling

Den 3 juli gick vi från Harstena till Byxelkrok en segling som bjöd på både grov sjö och hård vind, brist på vind och fin segling i upp till 9 knop. Vi hade hoppats att vinden skulle ta oss till östra Öland eftersom de lovat hårda sydvästliga vindar de kommande dagarna men hur det var så hamnade vi till slut i Byxelkrok på västra sidan.

Det blev en svår tilläggning och aboslut inte en av våra bättre.

I Byxelkrok skulle det sedan visa sig att vi blev kvar i sex nätter på grund av sydvästliga kulingvindar som aldrig tycktes avta. Vissa dagar lutade Embla så mycket att det var svårt att ställa saker på matbordet utan att de rullade av.

Hamnkaptenen i Byxlekrok, Kenneth, är supertrevlig och mycket hjälpsam. Ica-butiken som ligger ungefär 10 minuter bort är relativt välsorterad, framför allt har de en källare full av prylar som man kan behöva, eller inte. På sommaren finns det en liten bod som säljer nybakat bröd från kl 6 på morgonen och tills det är slut, omkring lunch. Bageriet ligger normalt i Älvsjö i Stockholm och heter då Fru Marias bak, när hon öppnar sommarfilial heter den Marias Byxbak. I år öppnade hon för säsongen den 6 juli.

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.