Frankrike

Trädgårdsmagi i Normandie – del 3.

Les Jardins du Pays d’Auge

29 september 2021

En dag när det blåser för mycket för att vi ska kunna segla vidare från Cherbourg, hyr vi bil och åker på upptäcktsfärd med Annika och Carl på Mist. Detta är cider och calvadosland och det finns flera utmärkta ”leder” som man kan följa för att hinna besöka så många som möjligt. Men vi nöjer oss med ett och kommer till – Pierre Huet mansion –där vi upptäcker att det också finns en trädgård öppen för besök. Les Jardins du Pays d’Auge – Trädgårdarna i Pays d’Auge.

Välskött och frisk trädgård


Denna trädgård är designad av landskapsarkitekt Chantal Lejard-Gasson. Enligt den egna hemsidan är den ett måste för alla som älskar korsvirkeshus och grönska. Vem gör inte det? Alltså något för alla. Trots det är det bara Annika och jag som väljer att lösa entrébiljett.

För några Euro kan vi sedan njuta av fyra hektar trädgårdsmagi och samtidigt titta på hus som på olika sätt är typiska för normandisk landsbygd. Trädgården är uppdelad i flera teman.

Det är slutet av september och solhattar och rudbeckior dominerar, tillsammans med hortensior och formklippta häckar.

Det är verkligen en trädgård med tydlig struktur och utan att det på något sätt kännas stelt ser man tydligt hur varje växt har fått sin plats på exakt det ställe som arkitekten velat för att skapa en tavla. Annika och jag har svårt att undvika att få med varandra på bild när vi lyckligt strosar runt för att hinna med att se allt.

I den formklippta buxbomsträdgården fyller rosor, lavendel, Lavendula angustifolia, Perovskia atriplicifolia, rosa ‘Opalia’ och penstemon ‘Alice Hindley’ de olika rutorna tillsammans med (Gaura lindheimeri) Oenothera lindheimeri, sommarljus som svävar som små vita fjärilar. Tyvärr missade jag namnet på skulpturen och skulptören.

Korsvirkeshus – en normandisk signatur

I trädgården finns flera hus. En del är byggda som replikor av gamla brukshus, som förråd, lider, duvslag och annat. Arkitekten har velat lyfta fram den för Normandie och Bretagne så typiska korsvirkestekniken. Alla ligger de inbäddade i en grönska, där träd och buskar spelar huvudrollen. På andra bilden till höger ser man att huset bara är en fasad eftersom man ser trädgården bakom genom fönstret.

Här och där i trädgården ser man ”blommor” av keramik. En del klarröda och vallmolika andra lite dovt lila som mer påminner om små svampar. Effektfull och tystlåten trädgårdskonst, tycker jag.

Cider och calvados ombord

Självklart smakade vi både cider och calvados och fick med hem både torr och lite sötare cider. Den sötare är mindre alkoholstark och är en trevlig lunchdryck och passar också bra på eftermiddagen då vi sällan vill ha alkohol men gärna njuter av något gott i sittbrunnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.