Finland

Hangö – Helsingfors

Segling handlar mycket om väder och underhåll av saker. Denna dag har vi bestämt att vi ska lämna Hangö för att så snabbt som möjligt ta oss de dryga 70 distansen till Helsingfors. Det ska bli regn om ett dygn men framför allt ska det bli hårda vindar och det är kulingvarning i Finska Viken både fredag och lördag. Alltså ger vi oss iväg på torsdag 14 juli klockan 10.40. Vi  ska avverka 73,5 DM till Helsingfors. Vi har räknat med att hålla en marschfart på minst 5 knop.
Vi har bara haft semester en knapp vecka men vi är båda redan dagvilla och kan fundera i flera minuter över vilken dag och vilket datum det är.

1_segelbåt_DSC3522

På morgonen när vi ska lägga ut ser vi återigen 6:orna och 8:orna segla ut ur hamnen för ännu en kappsegling.
De seglar en kort bana fram och tillbaka.

2_kappsegling_VLJ17073_Kappsegling_VLJ1772

Dagens väder är kanonfint. Det blåser 4-7 sekundmeter, det är soligt och vi kommer att ha något mellan slör och läns på vår färd. Jag som fryser börjar i långkalsonger och vindtäta byxor men under dagen kommer vi faktiskt att sitta i badkläder någon timma. Vindarna avtog under dagen och vi gick för motor i många timmar för att hinna fram i rimlig tid.

Havet ändrar alltid färg. Vissa dagar är det blåare än andra, då är horisonten extra fin!

 

Mat är viktigt
6_rullsmörgås_DSC3542En av våra favoritluncher under gång är rullsmörgås med rökt lax, salladsblad och riven pepparrot. Ibland, som idag, gör vi dem redan innan avfärd men om det inte gungar för mycket går det bra att göra dem även under gång. Man behöver varken värme eller vass kniv. Ofta har vi också skalade morötter med under gång men denna dag lyxar vi med avokado 🙂

Fotokavalkad
När vädret är fint är det kul att ta fram kameran. Idag blev det ett objektiv med brännvidd 70 – 200. Det blir ju mest stränder och öar. Husen på öarna i Finland är mycket mer tystlåtna än dem i Stockholms skärgård. Det är ibland svårt att se dem eftersom de smälter in så vackert. Klipporna är dessutom lite mer röda vilket gör att de ser varma ut även en lite mulen dag. I solsken är det extremt inbjudande.

Fåglar
Det är fåglarna som befolkar och besjälar Östersjöns värld. Man ser ju sällan sälar eller annat så det är fåglarna man får titta på. Att se dem i flock är alltid fascinerande, man undrar hur de vet vart de ska när klungan plötsligt ändrar riktning.

Sjömärken – del 1
Finländska skärgården är fylld av fiffiga sjömärken – de har gott om ensmärken och ibland har de stora skyltar med bokstäver på öarna. Bokstäverna står sedan i sjökorten så att man vet att man kommit rätt. Det är bra att det är mycket utmärkt i sjökorten eftersom så mycket av all segling sker på vatten som bara lite allmänt är markerat med blått, vilket betyder att det kan vara allt mellan 10 meter och 0 meter djupt.

Väder och moln
Väder är en av de saker som upptar oss mycket. Hur ska det bli om en timme, i natt, i morgon?
Denna dag fick vi se de moln som kallas för fjädermoln med krokar. De dyker upp på himlen dagen innan det ska bli blåsigt. Ibland kallas de blåsmoln. Vi vet ju att det ska bli mycket blåsigt i morgon eftersom vi kollat flera väderleksprognoser, molnen blir en bekräftelse på att vi har fattat rätt beslut. I morgon kommer det inte att vara kul att vara ute på sjön och kan man undvika det är det bra.

22__båt_finlandsbåt_VLJ1914Ingen seglats till Finland är komplett om man inte mött en Finlandsfärja på nära håll.

 

 

 

 

 

Vid dagens slut
Vid 21.30 är det solnedgång och allt färgas vackert av det varma ljuset. Vi närmar oss Helsingfors.

 

Resans mål
Efter navigering in till Helsingfors som krävde en del närvaro kommer vi till slut till Skatudden mitt i centrala Helsingfors. Klockan är 23.20 och vi har varit igång i 12,5 timmar.
Vi förtöjer nedanför Uspenskijkatedralen vid Skatuddens marina. Uspenskijkatedralen är västvärldens största ryskortodoxi kyrka.
Vi har ringt och bokat plats vid marinan redan tidigare och vet vart vi ska lägga oss. Det känns bra för när vi stiger iland möts vi av en skylt som säger att om man lägger sig utan lov i denna hamn under natten så får man böta 80 euro, plus hamnavgiften som för vår båt på 36 fot är 40 Euro per natt.

Kategorier:Finland

Märkt som:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.