Finland

Regn i Helsingfors

Vad ingår i en hamnavgift

När vi vaknar på morgonen och beger oss iland för att betala hamnavgiften till kontoret som öppnar klockan 8 har någon hunnit fästa en lapp på båten där vi ombeds ta kontakt med hamnkontoret… Lugna er, ni har ju inte öppnat än.

Nåja. Tjejerna som jobbar inne i hamnkontoret/caféet/champagnebaren är trevliga och vi betalar våra 40 Euro, inklusive el OCH 2 croissanter och 2 kaffe, varje morgon man ligger i hamnen. Det ingår också WiFi men som vanligt är det ganska svajigt med uppkopplingen och den räcker inte riktigt hela vägen till båten. Vill man ha bra uppkoppling måste man sitta i kafét.

Frukost
Croissanterna är supergoda, frasiga och varma, stora och precis lagom smakrika. Vi sitter inne i båten och kurar med vår lyxfrukost.

Återigen blir vi glatt överraskade av kvaliteten på duscharna i gästhamnar i Finland. Skatuddens marina har bastun igång varje morgon kl 8 -11 samt varje kväll mellan 17 och 21. Det är rent och väldigt varmt och skönt. Bastun läcker värme ut i duschrummet och vattnet kommer rikligt och går att få riktigt varmt. Bra betyg på detta alltså.

1_Erik lagar läcka_DSC3543Regn och läckage
Det regnar hela dagen den 15 juli. Och det blåser – mycket. Vi upptäcker att det regnar in där masten går genom däcket. Antagligen är maststrumpan i galon så gammal att den inte längre är vattentät. Det blir blött inne i båten på vårt fina matbord. Så fort det slutat regna får vi ta fram silvertejpen… Skriver upp ny maststrumpa på inköpslistan.

 

 

 

 

Turistrapport
Blåst och regn tar sällan fram det vackraste i någon. Inte heller i Helsingfors. Vi beger oss in till stan på förmiddagen eftersom prognosen lovar ännu mer regn till eftermiddagen. Lite håglöst går vi Esplanaden fram och tillbaka, hittar en asiatisk lunchrestaurang och kommer till slut till Stockmans där väl alla handlar som är på kort besök. I alla fall vi och alla japaner som verkar vara de enda som är ute och går denna regniga dag.

 

 

Stockmans matavdeling är kul och välsorterad. Vi bunkrar lite nytt bröd och grönsaker PLUS godis eftersom det just gått upp för mig att när vi lämnar Finland ger vi oss in i okänt godisland – har någon hört talas om gott ryskt godis, eller ryskt godis överhuvudtaget? Däremot vet ju alla att finska Fazer är bra på nästan allt som är sött och salt. Vi köper massor med lakrits, bland annat.

 

Vi läser
Resten av dagen tillbringar vi inne i båtens kajuta och läser. Erik läser ut ”Märkta för livet” av Emelie Schepp och jag ligger vaken till långt in på natten och läser äntligen Augustin Erbas bok ”Blodsbunden”. En bok om hur lite vi oftast vet om andras liv bakom hemmets dörr men också en bok om att kunna bryta mönster och inte låta sig malas sönder.
Som jag förstått det är boken självbiografisk och är den det, är det ett under att Augustins liv ändå verkar ha blivit så bra och Augustin så förnuftig som han ändå verkar. Men det som dröjer sig kvar och som jag, om jag träffar Augustin någon gång, måste fråga honom om är vad som hände med hans bror Leopold. Beskrivningen av hur det barnet har det som liten är så fruktansvärd. Kan han någonsin ha blivit en fungerande människa? Jag hoppas det, jag hoppas att det kom någon som till slut förbarmade sig över lillebror. Jag rekommenderar alla som tycker om annat än deckare att läsa Blodsbunden; det är modern historia och modern tid på samma gång, beskrivna genom pennan på en mycket strukturerad, beläst och varmhjärtad person som verkar hoppas och tro att man kan göra världen till en bättre plats om man faktiskt bestämmer sig för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.