Finland

Hemma hos Alvar Aalto

Idag tog vi det lugnt. Vi strosade runt lite i Helsingfors och tog sedan 4:ans spårvagn från Skatudden till stationen som heter Laajaladhen aukio för att besöka Alvar Aaltos det hus som var hans hem från 1936 till hans död. Huset är såklart ritat av honom själv och från början användes en del av huset även för arkitektkontorets verksamhet och som mest arbetade här 20 arkitekter i det ganska lilla huset. 1955 byggde man dock ett eget kontor, studion, och sedan dess var huset bara familjens.

Huset är bara öppet för guidade visningar. Under sommaren har de en visning per timme. Själva den guidade turen tar ca 30 minuter och efter det får man ströva omkring i knappt 30 minuter innan det är dags för nästa grupp. Det kostade 17 Euro per person. I anslutning finns även en liten butik som säljer böcker och annat om och av Alvar och hans två fruar Aino och Elisabeth Aalto samt det företag de startade Artek.

Här är bilder från studion/kontoret.

Exteriören av Alvar Aaltos hus i Helsingfors.

 Övervåningen

Terrassen där Alvar Aalto gjorde sin gymnastik alla dagar.

Vardagsrummet.

Vi avslutade dagen om på Akademiska Bokhandeln som ligger mitt i Helsingfors och är precis som en riktig bokhandel ska vara – stor, innehållsrik och med kunnig personal. Här gjorde vi vårt sista försök att få tag i sjökort över St Petersburg. Dagen innan hade vi också försökt med John Nurminen som ligger strax utanför Helsingfors och är mycket stora på sjökort men inte heller de hade det i lager.

Vi har ju elektronsikt sjökort i både plottern och paddan samt det stora översiktskortet i papper och en mycket noggrann beskrivning på hur man seglar från Aspö till St Petersburg.

Vi har ännu så mycket mat med oss hemifrån att vi inte riktigt kan gå på restaurang. Tur att vi lagar så god mat 🙂 Idag blev det stekt kyckling och en stor härlig sallad till.

 

Kategorier:Finland

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.