Finland

Helsingfors – Fagerö

Avsegling Helsingfors kl 9.00
Ankomst Fagerö kl 19.05
Totalt 58,7 NM
Genomsnittshastighet 6,2 knop, maxfart 8,9 knop, motorgång 2 timmar.
Vind SV 6 -8 m/s god sikt, halvklart

Finland_VLJ2225Dagen bjöd på fint väder och fin segling i god fart. Det var inte några större vågor så det gick att röra sig på båten.

Från Helsingfors gick vi österut och växlade mellan den inre och yttre farleden för att göra sträckan till Fagerö så kort som möjligt. Det är lite svårnavigerat att ta sig ut ur Helsingfors, många prickar och sjömärken och farleder som går åt olika håll. Dessutom grunt på sina ställen så man vill inte direkt göra fel. Vi gick den väg som leder genom Hästnässund där det finns en svängbro som öppnar varje hel och halv timme. Vi fick cirkla omkring i en kvart ungefär.

Någon värme att tala om har vi ännu inte på denna seglats så seglarställ och långkalsonger är på mest hela tiden.
Vi läste högt ur vår bok, åt mackor och kokta ägg, godis och annat nyttigt ur snacksskåpet. Drack varsin alkoholfri öl – bryggeriernas bästa uppfinning för oss på sjön eftersom öl och segling är så bra tillsammans med smaken av öl samtidigt som just alkohol och sjön inte alls passar ihop.

Eftersom vi denna tur gick lite inomskärs då och då fick vi se lite mer av finska skärgården och den är vacker. Det är ju tyvärr svårt att göra avstickare till små öar eftersom vattnen här är så grynniga och grunda att det är svårt att lämna de utmärkta farlederna. Med en plotter blir det enkelt att ta sig fram efter de streckade linjerna men vi följer noga med på sjökortet samtidigt eftersom vi har varit med om att plottern lägger av och då är det väldigt bra att ha koll även på pappret.

Ankomst Fagerö
Fagerö gästhamn är mycket fin och idyllisk. Den ligger äv skyddad bakom en stenpir och består av en yttre och inre gästbrygga. Inseglingen från väster är lätt och väl utmärkt. När vi kom in låg det ungefär 15 båtar i den yttre delen så vi sökte oss till den inre där det bara låg en enda båt.

På Fagerö  finns hamnkontor, liten butik och en restaurang men ganska begränsade öppettider. När vi kom i hamn kl 19.30 en måndag var den stängd och en skylt berättade att den skulle öppna igen i morgon kl 15.30 och då vara öppen till kl 21. Vi hann aldrig prova den. Hamnkontoret har officiella öppettider anslagna men en post-it-lapp berättade att det skulle öppna igen i morgon bitti kl 8.
Det finns välskött och rent torrdass som inte luktar äckligt, tvättrum för den som vill tvätta för hand, samt två duschar av enklare modell men med rikligt med varmvatten.

Utöver detta finns här ett litet museum som visar allt man kan tänka sig av prylar och grejer från livet på en ö i havsbandet samt ett naturrum som berättar om växter och djurliv i området.

Fagerö_DSC3590

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.