Finland

Fagerö – Aspö

Avsegling kl 14.05 för motor
Ankomst kl 16.30 Aspö
Totalt ca 14 DM
Vind VSV 3-4 m/s god sikt, halvklart

Fagerö är oerhört gulligt och vackert på många sätt. Eftersom vi bara hade en kort seglats, på knappa 15 distans idag, tog vi oss tid att ta en promenad. Vi kollade in en karta i gästhamnen och såg ut en liten rutt på knappt 2 kilometer. Vi skulle komma förbi en strand, en skola, ett museum och lite gulliga hus.

Vi gick aldrig in i det lilla muséet och vi köpte inte heller fisk i den lilla boden som låg precis intill ett pyttelitet hus med ett skyltfönster som hade att berätta att man under vissa tider på dagen där sålde små stickade fingervantar och slöjd gjord av tjärat snöre och tågvirke. Den var inte öppen när vi gick förbi.

Allt stämde enligt vår minnesbild av kartan till en början, men någonstans på vägen gick vi fel och lite vilse, så de 2 kilometrarna blev till slut nästan 1 mil. Bra för stegräknaren och oss. Och vi fick resans först myggbett när vi tog oss förbi ett kärr och en massa barrskog.

Det bästa med att vara på en ö som inte är mer än totalt drygt 5-6 km lång och inte alls lika bred är att det inte gör något om man går vilse. Man kommer alltid till en strandkant och kan följa den hemåt.

Fagerö_VLJ2295

Väl tillbaka i gästhamnen gick jag till den lilla butiken och hittade små burkar ekologisk glass och någon slags finsk superstor, sockrad munk. Perfekt för att fira Eriks namnsdag.
Det var första gången sedan vi kastade loss som vi åt lunch och fikade i sittbrunnen när vi legat i hamn. Jag längtar väldigt efter att det ska bli varmare. Har haft långkalsonger och underställ mest hela tiden.

 

 

Erik gick till hamnkontoret och betalade avgiften. Det finns inga anslagna öppettider men det står en liten post-it-lapp på dörren som berättar när de öppnar nästa gång. Det kostade 18 Euro per natt för vår båt att ligga i hamnen.
Jag tror jag glömde att berätta igår att det i gästhamnen också finns ett litet bibliotek där man kan lämna och ta en bok om man vill, samt ett rum med eldstad där man kan göra upp eld och grilla sin mat om man vill. Ved finns på vedbacken bakom grillstugan.

Vid 14 tiden kastade vi loss för att segla de knappa 15 distansen till Aspö där vi senare under kvällen skulle klarera ut för att segla de 100 distansen mot St Petersburg.

Fagerö_VLJ2299

På sjökortet står det att vägen österut från Fagerös gästhamn inte är mer än 1,5 meter djup, men enligt människorna i hamnen är vägen i år minst 3 meter djup. Botten består av sandbankar som flyttar på sig så djupet kan variera från år till år. Man kan alltså fråga dem på hamnkontoret innan man sticker ut och har man tur slipper man segla hela vägen runt ön.

Det blåste mycket lite så vi gick för motor hela vägen. Vi var framme klockan 16.30.

På Aspö finns en hamn för passkontroll och tull och lite längre in en nästan lagunformad vik med några gästplatser. Där innan finns också en brygga med bränslepumpar och en butik. Det är inte så lätt att se pumparna när man kommer in i hamnen men det är en brygga ganska långt in till vänster. Ovanför bryggan ligger ett vitt hus med en skylt med blå bokstäver där det stå Haapasaarin ok, det är butiken.

Vi hade nu lite otur eftersom vi kom ditt 16.30 och butiken stängde klockan 16. Men det visade sig att den också håller öppet en timme mellan klockan 8 och 9 på kvällarna också. Vi la oss alltså vid bensinbryggan och väntade. Läste och hade det bra.

Tidigare på dagen hade jag ringt och kommit överens med gränskontrollen om att vi skulle komma till dem för att klarera ut kl 18.30. Vi har läst att det är bra att ringa dem i förväg eftersom de inte alltid är på plats annars. Jag ringde dem igen och kollade att det var ok att vi kom 20.30 istället så att vi hann tanka. Det gick bra och mannen som jag talade med var mycket trevlig.

Aspö_VLJ2316

Så här ser den lilla butiken och sjömacken ut.

När klockan började närma sig 20.00 såg vi hur det efterhand samlades allt fler människor utanför butiken. Det verkade nästan vara litet av ett kvällsnöje att ta sig dit. Vi träffade en väldigt trevlig man som också skulle dit och handla. Han hjälpte oss sedan att slå på dieselpumpen inne i butiken efter det att han stämt av med damen i kassan att det var ok.

Vi tankade och gick sedan ett varv i butiken. Sortimentet var det man kan förvänta sig i en pytteliten butik långt ute i havsbandet men helt och rent. När vi skulle betala berättade vi för damen som har butiken att vi hade legat och väntat sedan flera timmar. Då skakade hon på huvudet och frågade oss varför vi inte hojtat och knackat på, hon hade varit hemma hela dagen. Vi lovade att vi skulle göra det om det behövs när vi sedan kommer tillbaka från Ryssland.
Vid bensinbryggan finns en kran för färskvatten, dessvärre ingen lång slang. Men för 1 euro stycket fick vi köpa 2 tomma 5 liters pet-dunkar av damen i butiken. Vi fyllde på tanken med dem och sedan fyllde vi även dem att ha med som reserv. På alla ställen vi lyckats hitta information om bra saker att vet när man seglar till Ryssland (vilket inte är mycket) har det stått att man absolut inte ska tanka vatten där så vi tänkte att det kan vara bra med lite reservvatten.

När vi fyllt på alla förråd gjorde vi loss och tuffade ut till pass och tull-bryggan.
Där förstod vi inte riktigt om vi skulle gå in i hamnbassängen eller lägga oss utanför så vi körde in mot bassängen men möttes av en viftande man som skrek och skrek att vi skulle lägga oss på utsidan. Han skrek det fortfarande medan vi la oss på utsidan. Jag tyckte att det var konstigt att han var så sur och tvär. Jag hade ju talat med dem tre gånger under dagen och då hade det låtit så trevligt så.

Den tvära klev ombord och verkade först tro att vi kom från Ryssland. När han fått klart för sig att så inte var fallet ändrade han ton något. Han drog några ganska smaklösa skämt om huruvida vi gömde flyktingar eller inte och sa att dem ville de inte ha in i landet.
Han tittade igenom båten och bad att få se våra papper. Han tog med sig vår crew-list, vårt certifikat för båten samt våra pass och försvann. Efter några minuter kom en annan person tillbaka med våra pass och det var han som jag hade talat med tidigare. Han var betydligt trevligare och önskade oss en trevlig resa.

Reglerna är sedan sådana att när vi väl har klarerat ut och blivit godkända av tull- och gränsmyndigheter får vi inte lämna båten innan vi lämnar kajen. Vi hade räknat ut att vi skulle avsegla vid 3-tiden på natten för att vara framme vid 7-8-tiden i St Petersburg kvällen efter. Vi la oss därför för att få några timmars sömn. Det gick väl så där. Men iväg kom vi sedan på natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.