Hangö är en liten pittoresk stad med vackra trähus, god glass och fantastiska stränder. Staden är Finlands sydligaste stad och belägen på Hangö udd, som är Finlands sydligaste udde.
Hangös historia är en historia om handel och krig, bland annat på grund av sitt strategiska läge i Finska viken för länder som krigar om makten över Östersjön (Sverige och Ryssland). Hangös långgrunda stränder och skyddade vikar passade också vikingarna och andra sjöfarare som alla lämnat spår efter sig här. Dessutom fryser havet mycket sällan här vilket gör att Hangö alltid har varit en av Finlands absolut viktigaste hamnar för handel.
Badortens villor
Hangös historia speglar också mycket av Finlands historia. Finland tillhörde Sverige från mitten av 1100-talet och fram till 1809 och sedan var det en del av Ryssland ända fram till 1917. Från 1870-talet och framåt blev Hangö en populär badort för den ryska eliten som här byggde stora och än idag mycket imponerande villor i Badhusparkens villaområde. I staden finns också vackra trähus som alla minner om en annan tid.
Numera är många av dem lite förfallna och som besökande turist hoppas man att någon i Hangö ska ha resurser och vilja att ta hand om dessa fantastiska hus även om de representerar en del av historien som ockuperad nation.
Shopping
Uppe på gågatan finns en bra bokhandel som säljer sjökort plus en rad små butiker som säljer kläder med marin inriktning och inredningsdetaljer med fyrar och nautiska flaggor. I bokhandeln köpte vi de sjökort vi behöver för vår fortsatta färd österut i Finland. Dessvärre hade de inte sjökorten över St Petersburg så nu står vårt hopp till att hitta det i Helsingfors. På gågatan finns också bankomat.
Landmärken i staden
Mellan den lilla shoppinggatan och havet ligger vattentornet, kyrkan och kyrkoparken.
Frihetsmonumentet och glassen
Glassen i den lilla kiosken i kyrkoparken var supergod och portionerna stora. Vi smakade sorter från Fazer och önskar att GB kunde göra glass känns lika bra som denna.
Vid slutet av stadens huvudgata, Boulevarden, står ett stenmonument omgivet av två finska lejon. På stenpelaren står att läsa ”För vår frihet” på finska och svenska. En snabb googling visar att monumentet är ytterligare en del i Finlands historia som ockuperad nation, stenpelaren har bytt både utseende och text sedan det restes i maj 1921. Monumentet har fått mig att inse att jag kan för lite om Finlands historia, måste skaffa en bok i ämnet.
Livet i marinan en marknadsdag
Hangö gästhamn sägs vara Finlands största, men den känns i inte superstor. Här finns sjömack, små bodar för shopping av kläder och inredning, bra och varma duschar (och självklart bastu), halvbra WiFi och färska frallor att köpa varje morgon. På finlandssvenska heter frallor semlor, vilket kan vara bra att veta.
Det är välordnat och fint i hamnen och har man tur, som vi, och anländer på en onsdag, är det stor marknad precis vid hamnen. Här samsas hantverk, grönsaker och loppisfynden. Vi köpte grönsaker som alla mättes upp per liter och inte kilogram vilket är annorlunda mot hemma. Det var inte billigt precis men potatisen som hette Täktom Siikli är mycket god, fast, mjäll och lite nötaktigt söt i smaken. Och spritärtorna var supergoda.
Protestpicknick i Hangö
Nere vid Casinot hörde vi livemusik och såg finklädda människor på pic-nic-filtar Det hela såg mycket sansat och trevligt ut med riktiga champagneglas och många snygga hattar.
Senare läste vi dock på svenska.yle.fi att: ”Evenemanget Hangö Beach Piquenique Party 2016 inhiberades efter att arrangörerna fick böter för fjolårets evenemang som enligt polisen svällde ut för mycket. Evenemanget lockade 2 400 deltagare.” Den pic-nic vi såg var en spontan pic-nic av umgängessugna människor som via sociala medier uppmanat varandra att ändå ha pic-nic denna dag, trots polisens inställning. Rubriken på artikeln på yla.fi löd: Protestpicknick i Hangö.
Lamm med myntasås
Middag denna dag blev stekt lammrostbiff med myntakryddad yoghurtsås, finska gröna ärtor och finsk god potatis. Enkel och lättlagad båtmat. Mynta och lamm är verkligen gott tillsammans. Såsen gör jag bara genom att blanda, yoghurt, mynta, majonäs och lite salt.
Kategorier:Finland
Hej. Vilka fina bilder från vår hemstad. Potatis försäljaren som du hade på bild heter Henrik Nordlig och han är min morbror. Trevlig fortsättning på er resa. Hälsningar Mona & Anders Kallström
GillaGillad av 1 person
Va kul att du gillade våra bilder! Och vad kul att det var din morbror!
Hangö är fint! Vi kommer kanske tillbaka på vår väg tillbaka. Om vi inte väljer att segla över Estland hem.
GillaGilla