Finland

St Petersburg – Finland

23 juli 2016
Avgång 08.40 från Central River Yacht Club, St Petersburg
Utklarering i Kronstandt kl 11.40-12.20
Gränspassage, boj 15,  kl 00.03
Ankomst Aspö i Finland kl 01.55

Denna dag skulle visa sig bli motorns dag, när vi om 18 timmar lägger till i Finland har vi gått för motor hela vägen.
Klockan 08,40 kastar vi loss från Central River Yacht Club i St Petersburg. Det är lördag så vi har betalt vår hamnavgift dagen innan eftersom ”administration” inte håller öppet på helgerna. Hur man gör om man kommer en lördag och bara vill ligga en natt vet vi inte. Vår låstagg till bryggan ger vi till vakten.

Det är ganska molnigt och inte så varmt; sjöställsjackan är på även idag, liksom mina långkalsonger. Vi går för motor. Det blåser 2 sekundmeter nordling vind.

Klockan 11.40 kommer vi till Kronstadt för passkontroll och tull. Denna gång går det lika smidigt som sist och dessutom har alla uniform på sig så att man känner sig lugn 🙂
Precis som förra gången vill de se alla våra papper:

  • Pass
  • Crewlist (mallar till sådana kan man hitta på nätet och skriva ut och sedan fylla i)
  • Båtcertifikat (kan fås av Svenska Kryssarklubben).

Dessutom får man fylla i en tulldeklaration och en blankett där man anger avgångshamn och destination, båtens namn och lite annat. Dessa papper får man av de ryska tjänstemännen.
Precis som förra gången blir jag ombedd att lämna båten medan gränspolisen ska söka igenom den tillsammans med Erik.
Vid bryggan ligger en båt med Schweizisk flagg. De hade kommit in vid två i natt och väntat sedan dess. Tullen öppnar inte förrän kl 9,30 på dagarna så vi är ganska nöjda med den tid vi kommer hit. Vi räknar med att komma fram sent i natt till Aspö.

När vi lägger ut från Kronstadt blåser det fortfarande inte mer än 2 m/s så vi fortsätter gå för motor. Jag läser ut vår högläsningsbok MördarAnders av Jonas Jonasson. Inte någon höjdarlitteratur men bra och lätt att läsa högt ur. Vi läser ut den och det blir ett lyckligt slut för huvudpersonerna.

Erik tycker att jag har fått alldeles för få dopnamn (jag heter bara Viveka) och därmed har för få namnsdagar, så ända sedan våra första månader tillsammans har jag två extra namn: Ester och Emma. Emma har namnsdag i fruntimmersveckan så idag är det min namnsdag. Jag får boken ”Sent i november” av Tove Janson som då blir vår nästa högläsningsbok. Vi firar namnsdag och läser högt under kvällen.Havet är lugnt så att jag kan koka gnocchi och vi äter den med pesto, små tomater och mozzarella till middag. Gott och varmt i kylan.
Vi har också köpt vääääldigt goda kakor på St Petersburgs mest kända café/delikatessbutik som heter Kuznetjnyjmarknaden (Nevskij Prospekt 56) så självklar blir det kaka och te också innan solen går ner.

St Petersburg_VLJ2904

Vi ser inte många båtar men får en fin solnedgång. Båtar ser vi först när vi ska passera trafikseparationszonen norrut mot Finland. Återigen känns det bra att ha AIS så att man kan ha koll på andra båtars hastighet och riktning och även visa vår kurs och fart.

Vid midnatt passerar vi gränsen mellan Ryssland och Finland. Vi funderar en stund på om vi ska hala den ryska gästflaggan och hissa den finska men bestämmer att det är bättre att hålla sig i sittbrunnen även när havet är lugnt. Det blir aldrig riktigt mörkt ute, man ser hela tiden en liten strimma ljus i horisonten mot norr.

Knappt två timmar innan vi räknar med att vara framme ropar jag upp finska gränsbevakningen på Aspö via kanal 16 på VHF. De svarar och dirigerar om till kanal 64 och jag berättar att vi beräknas lägga till kring kl 2 i natt. De hälsar oss välkomna, anvisar oss en bryggplats och säger att de kommer att komma till båten kl 8 i morgon bitti.

Natten är händelselös men fin. Som vanligt går timmarna. Jag ska erkänna att jag inte sitter vid ratten nästan alls. Jag tycker inte om att styra när vi går för motor och Erik har inget alls emot det. Jag läser högt,  hämtar saker, fixar mat och ser till att vi har det bra på annat sätt. Tillsammans följer vi med på sjökortet. Vi har bara ett överseglingskort och det räcker mycket bra när vi har plottern.Summer Island är en ö som man liksom har sällskap med mycket länge när man seglar vår rutt. Fyren på ön syns minst 14 sjömil i alla riktningar och även ön ser man långt innan man kommer fram till den och i timmar efter att man har passerat den. På Summer Island finns ett litet litet hus och stora radiomaster. Undrar om det sitter någon ryss på ön eller om huset står tomt…

01,55 lägger vi till vid Aspö brygga. Haapasaari heter ön på finska. Det finns många Aspö i Finland men bara denna har tull och gränsbevakning.

Vi har gjort det, vi har seglat till Ryssland och tillbaka. Ja, vi är ju inte hemma, har väl en 300 sjömil kvar men vi känner ändå att vi är tillbaka.

St Petersburg_VLJ2924

Fluga i solnedgång på sprayhood i Finska viken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.