27 juli
Idag har vi sett ett vackert hem. Och trädgårds- och blomsterlängtan har också fått sitt.
När Finlands nationalskald, Johan Ludvig Runeberg hade gjort succé med Fänrik Ståhls sägner fick han och hans familj möjlighet att flytta till nytt och bättre hus. Man bodde redan sedan flera år i Borgå och nu flyttade man ut från gamla stan till den nybyggda så kallade empirestadsdelen och hörnet Alexandersgatan / Kyrkogatan. (Alexandersgatan heter numer Runebergsgatan).
Idag och ända sedan Fredrikas död på 1880-talet har hemmet varit museum och stått bevarat så som det såg ut i slutet av makarnas liv.
I vardagsrummet sitter Finlands äldsta bevarade tapet, som jag själv tycker är ursnygg, och som makarna lät sätta upp när de flyttade in på 1850-talet. De flesta rummen har fina och ljusa och mycket mönstrade tapeter.

Vardagsrummet hos familjen Runeberg. Krukväxter var ett stort intresse och de flesta av växterna är kvar sedan Fredrikas tid.
Samtidigt undrar man hur huset såg ut innan makarna tapetserade, då det var målat i empirens starka färger med en bjärt och kraftfull färg unik för varje rum. När makarna Runeberg lät renovera och göra om i det relativt nybyggda huset kom färgerna istället att gå i grått och vitt. Alla trägolven målades i ockra. Allt är mycket smakfullt, ljust och modernt faktiskt.
Dessutom finns här mängder med krukväxter, något som var mycket ovanligt på denna tid men blev allt mer modernt hos den lite mer intellektuella borgarklassen. Växterna man idag kan se i huset är alla sticklinsförökade och eller bevarade sedan Fredrikas tid!
Hon hade främst:
oleander Nerium oleander
japansk benved Euonymus japonicus
fönsterkrinum Crinum moorei
monstera Monstera deliciosa
fikus Ficus elastica
elefanttunga Haemanthus albiflos
dadelpalm Phoenix dactylifera
rosengeranium Pelargonium radula
agabantus Agapanthus umbellatus
aloe Aloe arborescens
Även Fredrikas trädgård finns bevarad så som den såg ut på hennes tid. Man har kvar ritningen och har sett till att restaurera den under årens lopp. Hon hade förutom fruktträd och bärbuskar också rosor som hon älskade, narcisser, tulpaner, stormhatt, malva och flox.
I rundlarna hade hon ettåriga växter som hampa, ricin, majs och tobak.

Rabattrundlar helt enligt tidens ideal.

Fredrikas blomsterrundlar är bevarade.
När vi var där stod även en väldigt vin fuchsia i en rabatt. Det fanns ingen som kunde svara på om den togs in på vintern men inte kan den väl stå ute året runt?

Vacker fuchsia i en rabatt. Men är den perenn eller tas den in för vintern?
Enligt de mycket trevliga damerna som jobbade inne på muséet brukade Fredrika byta sticklingar och frön med sina vänninor. Samma väninnor som hon tillsamens med senare under livet också skulle komma att arbeta för flickors rätt till utbildning och arbete samt i grundandet av ett folkbibliotek i Borgå.
För den som vill uppdatera sig på sin Runeberg och Fänrik Ståhls sägner finns projekt Runeberg där bland annat Sven Dufvas sorgliga och hjältemodiga liv beskrivs på http://runeberg.org/fstal/
”Den kulan visste hur den tog, det måste erkänt bli”,
Så talte generalen blott, ”den visste mer än vi;
Det lät hans panna bli i fred, ty den var klen och arm,
Och höll sig till vad bättre var, hans ädla, tappra barm.”