Hamnguider

Rödhamn – välkomnande Åland

 

5 augusti
I Ålands södra ytterskärgård ligger ön Rödhamn som är många svenska seglares favoritö och första möte med Åland efter överseglingen från Sverige. För oss blir den vår sista ö. Här kan det under säsong bli väldigt trångt. Men i början av augusti är det lugnt. Vi får en bra plats.

_VLJ3422

Gästhamnen i Rödhamn

I flera hundra år har Rödhamn varit en  viktig hamn för båtar som legat och väntat på rätt vind för att gå över havet.
I gästhamnen finns café (med öl- och vinrättigheter), vedeldad bastu, sopstation och dusch.  Det kostar 15 euro/dygn att ligga vid bryggan och man kan beställa färska frallor som levereras i påse till båten på morgonen. Och på påsen får man då dagens väderleksrapport.

_VLJ3365

Rödhamn är rött.

Redan 1818 öppnades en lotsstation på Rödhamn och senare även en radiofyr (1937-1970). Radiofyren är numera ett mycket intressant museum som vi absolut tycker att man ska ta sig tid att besöka. Många spännande bilder och bra texter beskriver ett liv som inte längre finns. Ett hårt liv vid kanten av ett hav och en viktigt handelsled.

 

Själva ön är inte jättestor men vacker. Den är precis lagom stor för att man ska hinna sträcka på benen och få lite motion. Det är, den för Åland typiska, rapakivigraniten som ger öarna dess röda färg och just Rödhamn är väldigt röd.

 

Ålands flora är finstämd och tystlåten. De flesta växter känner man igen efter ett par besök. Men denna gång hittade jag en för mig ny växt, småborre (bilden till höger). Det är alltid kul.

 

En promenad med kameran är spännande variation i seglarlivet, kreativitet på ett stillsamt sätt.

 

Det finns många teorier om varför man då och då finner  labyrinter i svenska och åländska skärgården. Kan de har ha ingått i fiskemagiska ritualer eller är den bara till för att leka i, ett tidsfördriv?

_VLJ3395

Labyrinterna är nästan alltid byggda på klapperstensfält i anslutning till ett fiskeläge och de är antingen kors- eller spiralformade. Det är enligt det jag läst svårt att bedöma hur gamla de är men det finns teorier om att den äldsta ska vara från  1200-talet. I Sverige har man hitta cirka 300 labyrinter och av dessa ligger 100  i Norrbottens skärgård vilket för det området till världens labyrint tätaste område. (Vi planerar att segla norrut sommaren 2017).

Natten i Rödhamn är vår sista innan vi kommer tillbaka till Sverige. I morgon ska vi alltså ta oss över Ålands hav och in i den Stockholms skärgård.

_VLJ3429

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.