Finland

Kappsegla – bara på skoj

25 juli
Från Rankö kl 11.45
Till Bockhamn – Byön kl 19.00    60˚16,1N 25˚59,8’ E
Vind sv 5 m/s med toppvindar på 11 m/s de första timmarna.

Idag är första dagen vi inte tagit en enda bild. Kanske för att vi hamnade i vår första ”kappsegling”. Det blir lätt så för Erik och mig när vi seglar att vi tar fasta på en båt, antingen lite före oss eller som naggar oss i kölvattnet, och sedan kappseglar mot den. Det är såklart inget uttalat och den vi tävlar mot vet ju inte om det. Ändå märker man när den ”utsedda båten” förstår och också ger sig in i leken. Det händer då och då och är kul.

Idag hade vi superfin kryss och efter någon timme märkte vi att en båt bakom oss sakta tog in på oss. Samtidigt avtog vinden något. Självklart blev seglingen lite mer koncentrerad. Efter ytterligare en stund tog vi bort revet för att inte ge vår tävlande ett försprång i segelstyrka.

Erik navigerade och planerade slagen och jag seglade och höll upp mot vinden.

För varje slag kände vi adrenalinet precis lagom mycket  – man tävlar inte på riktigt men har ändå med sig lite nerv.
Vi märkte ganska snart att båten bakom seglade exakt i våra spår men att vi lyckades hålla upp något bättre i varje slag.
Till slut avtog vinden och när den förföljande båten missade ett slag tog de ner seglen och satte motor. Alltså vann vi!

Att vi inte bara inbillat oss kappseglingen fick vi bekräftat när de sedan körde ikapp oss med motor. Det visade sig vara en Linjett 40, en båt som ska segla snabbare än vi. Vi hälsade på varandra och bestämde att följas åt till samma natthamn. När vi kom i hamn berättade de att de följt oss på AIS:en och konstaterat att vi hela tiden kunde hålla lite högre än de och att de aldrig tog in på oss utan snarare tappade sedan vi tagit bort revet. De var lite imponerade, och det är alltid en skön känsla. Kul också att man kan följa varandra med AIS. De hade själva ingen sändare så vi såg inte dem.

Av detta mycket trevliga och erfarna segelpar fick vi en del bra tips på hamnar i Åbo och Ålands skärgårdar.

Bockhamn är en fin och trygg liten vik och beskrivs som naturhamn i boken om Besökshamnar, men där  finns två bryggor och dass. Det går också bra att svajankra. Dessvärre var det ganska mycket algblomning annars hade denna vik och denna kväll varit den första på resan då man kunnat fundera över ett bad. Vid den ena bryggan har man mycket fin kvällssol vid den andra en fantastisk morgonsol.

_VLJ3005

Linjett 40 som vi ”kappseglade mot” Bilden tagen dagen efter då vi seglade åt var sitt håll.

Kategorier:Finland

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.