Hamnguider

De badande vännernas trädgård

En damm omgiven av träd och gröna växter i De badande vännernas trädgård i Visby.

Ur stadgarna:
Sällskapet DBW:s trädgård är en åt allmänheten upplåten park, som har till syfte att väcka och liva hågen för odling av nyttiga och prydliga växter på samma gång som den är avsedd att fylla uppgiften såsom botanisk trädgård. Trädgården har dessutom till uppgift att bereda skydd och hemvist för nyttiga småfåglar.

Rönnsumak, rosor och sockblomma. Vasformade träd som bildar tak.

De badande vännernas trädgård

Inget besök i Visby är komplett utan minst en promenad i den botaniska trädgården. Botaniska trädgårdar är ofta värda ett besök, oavsett var i världen man är. De kan variera väldigt i fråga om skötsel och ambition men är ändå ofta en liten grön lunga eller oas i de flest städer. Sommaren 2018 hade jag turen att få besöka trädgården flera dagar i rad när vi låg med Embla i gästhamnen under Almedalsveckan.

Favoriter bland botaniska trädgårdar

Mina favoriter bland botaniska trädgårdar är Göteborgs botaniska trädgård och Kirstenbosch i Kapstaden. De badande vännernas trädgård är en ganska liten trädgård jämfört med det två favoriterna. Men kanske kvalar den in på plats nummer 3… Men Brooklyn botanical är kanske lite häftigare. Och botaniska trädgården i Edinburgh… För att inte tala om the Physic garden i London. Men De badande vännernas trädgård är en favoritträdgård. Vilsam, vacker och sirligt kvinnlig innanför sin skyddande mur.

Rosor trivs i denna sommars hetta

Här finns en fin rostträdgård och många spännande träd. Norrbo som jag är, från Stockholm, var det här jag första gången såg ett valnötsträd. Och det var här jag såg mitt första tulpanträd. Rosorna denna sommar, 2018, var helt enkelt magnifika. Jag blev så till mig att jag helt tappade bort alla namnen. Den mörkt rosa/lila överst i mitten är gallicarosen Charles de Mills men de andra vågar jag mig inte på att namnge.

Visby är en promenadstad

Och är man i Visby i juli är det sann glädje att få vandra genom gator kantade av både rosor och stockrosor.

I Fornsalens dunkla tystnad

Är man det minsta intresserad av historia är Fornsalen i Visby alltid värd ett besök. Att gå omkring bland bildstenarna som visas upp i en dämpad belysning är en lisa för alla stressade storstadsbor. Redan på 100-talet av vår tideräkning började gotlänningar resa dessa stenar som nu står kvar som berättelser från förfäder.

Ny besättning på Embla

När Almedalsveckan led mot sitt slut kom Erik tillbaka från Stockholm och med honom kom Marie! Och en dag senare Edvard! Efter en dryg vecka i Visby var det dags att kasta loss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.