Hamnguider

Första semesterdagen

Första semesterdagen. Vi kastade loss från Svinninge vid lunchtid och bestämde oss för att tuffa för motor för att komma norrut i den nordliga vinden. Målet denna semester är Töre i Kalix kommun, men vi får se hur det går.

Semesterns första lunch blev riktig lyckad. Enkla smaker var för sig men väldigt goda tillsammans. I sittbrunnen är det varmt och skönt om man sitter i lä av sprayhooden.

  • Ost-och skinkpajrecept
  • Grönsallad med balsamvinäger, olivolja och dukkharecept
  • Nektarin med yoghurt, malda torkade nypon och hackade nötter

En paj blir nästan alltid godare dagen efter. Och just den här var bakad hemma dagen innan vi stack. Men det går förstås bra att göra paj ombord också.
Grönsallad kan ju innehålla vad som helst. Denna dag blev det isbergssallad (denna utskällda grönsak som faktiskt lyfter så många andra smaker och därför förtjänar sin plats på bordet även om den inte innehåller supermycket näring) tomater och gurka som vi odlat på balkongen hemma i stan. Lite rödlök, olivolja och balsamvinäger.
Jag strödde sedan dukkah på salladen. Dukkah är en nöt- och kryddblandning från Egypten som är enkel att göra och kan förvaras i burk med tätt slutande lock i några veckor. Jag hade gjort den hemma i förväg men har man tid går den ju att göra på båten också.

Motvind och inte så varmt

Vi hade motvind på mellan 7 och 10 sekundmeter nästan hela tiden och till slut bestämde vi oss för att lägga oss i Stämmarsund på Blidö dit vi kom kl 15.30.
En kompis som bor på Blidö kom på en drink och Py Bäckman och Dan Hylander spelade på Blidö Hamnkrog. Vi satt i sittbrunnen och lyssnade.

Om Stämmarsund som gästhamn

Stämmarsund hade kunnat vara en mysig gästhamn men istället är det mest en brygga i en vik. Man får liksom inga av fördelarna av att vara i en gästhamn samtidigt som man ju inte ligger i naturhamn. 250 kronor kostar det och då ingår varken el eller vatten. Men det finns toalett och dusch (som inte är särskilt fräsch). Vi provade inte maten på krogen eftersom det var fullbokat på grund av Py Bäckman men enligt vår kompis som bor hela sommaren på Blidö är det inte särskilt bra mat. Synd.

Vi grillar på akterdäck

Bra mat fick dock vi ombord på Embla. Gott ombord levererade denna kväll. Vi invigde den nya grillen, ”Magma Kettle 3”.
Marinerad fläskkarré och glasnudelsallad blev mycket lyckat. Nästan magiskt gott faktiskt. Recept på marinad och glasnudelsallad.

Erik blev lite förtvivlad för marinaden smutsade ner grillen ganska ordentligt. Och till nästa gång ska jag utesluta olja ur och se om det blir bättre.

.

Vi har köpt något som heter Grillmatta och är gjord i glasfiber. Den lägger man på gallret för att det ska bli lättare att rengöra. Enligt Erik kan man knäcka ett ägg på den och steka det utan att det rinner ner. Det ska vi testa någon dag.

Utöver att vi smutsade ner vår nya Magmakompis så skötte den sig mycket bra och det blev bra yta och fint grillat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.