Hamnguider

Blidö till Arholma

Det är som om vädrets makter inte vill att vi ska ta oss norrut denna sommar. Prognosen är nordlig så långt man kan skåda in i framtiden. Planen för dagen blev därför att sticka till Eckerö på Åland för att sedan göra ett långt ben nordväst mot Sverige så långt norr som vindarna tillät.

Vi lämnade Stämmarsund på Blidö efter frukost i ganska friska vindar, typ 8 m/s. Men redan efter någon timme visade vindmätaren på 40 knop i byarna, vilket är lite drygt 20 m/s.

Vi hade bestämt att möta upp en kompis på Åland som skulle åka från Stockholm och sedan ta färjan till Eckerö. Men vi fick lov att ringa henne och styra om så att hon istället tog SL-bussen till Arholma.

Arholma

Vi gick in i Österhamnen på Arholma och la oss på svaj. Trots att vi låg skyddat där blåste det kuling i byarna. Vi känner oss trygga och nöjda med vårt Spade-ankare som sätter sig fint på en gång. Jag tog Putte och lilla elmotorn och for in till stranden. Jag gick och mötte Ann som anlänt med passbåten till västra sidan av ön. Det går ganska enkelt att ta sig från Stockholm med kommunala medel och Arholma är verkligen värt ett besök.

Det finns en berömd segelbeskrivning av Stockholms skärgård från medeltiden. Den skrevs av Valdemar Sejrs och Arholma är den nordligaste platsen som han beskriver. Arholma var en viktig del i handelsleden mellan Stockholm och Åland. Båken som byggdes 1786 och renoverades på 1990-talet är ett välkänt landmärke. Numera också en utställningslokal.

Arholma har både skärgårdsnatur och jordbrukslandskap. Skärgårdsstiftelsen äger mark som man underhåller och sköter om för att bevara den genuina skärgårdsidyllen.

Om Arholma som gästhamn
På Arholma finns lanthandel och två kaféer och restauranger, vandrarhem och glasskiosk. Det är en ö som är väl värd ett besök. Och hade det inte varit 14 grader och molnigt hade man gärna stannat en dag till. Men som vädret är nu kan vi lika gärna transportera oss norrut eftersom vi ju faktiskt vill få se åtminstone Höga kusten på denna semester.

Foto: Ann Sehlin

Dagens mat:
Till lunch blev det Icas färdiga pastasås som är en bra sås utan tillsatser, gott kryddad och enkel att värma. Jag stekte lite rökt skinka till, kokade pasta. Kex med lite Cambonzola så står man sig bra till middagen.

Till middag grillade vi lammentrecote. Quinoa-sallad med avokado, cocktailtomater, stekt lök, stekt paprika, rädisor och hackad persilja. Till det hade vi också en isbergssallad med tärnad gurka i vinäger och mycket mynta. Vi har alltid en stor hink med turkisk yoghurt med oss och till lammet blev det tzatziki med mycket vitlök och en skvätt olivolja för att göra den lite lenare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.