Hamnguider

Till Malören och tillbaka

Malören, Kalix kommun. Lat: 65.52808, Lon: 23.55698

Den 21 juli tog vi med Eriks arbetskamrat Peter och hans sambo Anki till Malören. En segling på ungefär 23 distans.
Bild tagen med drönare. Det blir bleka färger, tycker vi.

Malören ligger 22 sjömil sydväst om Haparanda och är en av Sveriges ostligaste öar. Namnet kommer från det fornnordiska ordet för rundspolat grovt grus – mal och malören betyder alltså grusskäret. Som så många andra platser är det här en plats där spåren av istiden är tydliga. Den hästskoformade ön reste sig ur havet för ungefär 1500 år sedan och är sedan slutet av 1990-talet ett naturreservat.

Skärgårdens domkyrka

1769 byggdes kyrkan ”Printz Carl”. Kyrkan kallas ibland för Skärgårdens domkyrka. Väntar man sig en domkyrka blir man kanske lite besviken men det sägs att den kallas domkyrka eftersom det är den enda skärgårdsskyrkan som har spira.

Kapellet är åttkantigt vilket var ett vanligt sätt att bygga på i Norrbotten under mitten av 1700-talet. Man kunde då ganska enkelt bygga högt och ändå stabilt. Kyrkan byggdes delvis med tanke på att fungera som ett viktigt sjömärke. På vintern förvarade fiskarna sina nät och redskap inne i kyrkan.

På kyrkkartan.se läser jag att kyrkan timrades på fastlandet och sedan plockades ner och roddes till Malören i åtta fyraårtullade båtar. Resan tog fyra dagar och kyrkan restes sedan på två månader och invigdes i september 1769.

Fyren är Heidenstams första

Fyren från 1851 är otroligt vacker och väl underhållen. Det är den första Heidenstamfyren och byggdes i en stil som skulle passa kyrkan. Fram tills att fyren automatiserades 1910 bodde här fyrvaktarfamiljer. Fyren sänder  ett ”M”, det vill säga två signaler, var sjätte sekund.

Ankring för besökare

I den södra viken på ön kan grundgående båtar förtöja i fint väder men segelbåtar måste ankra på någon läsida. På norra sidan finns en raserad betongbrygga och när vi var där kom en ganska grundgående motorseglare och lade sig där men vi försökte inte ens att gå in. Det ser ganska ogästvänligt ut. Men vi låg fint för ankar på norra sidan.
Och återigen visade vårt nya Spade-ankare att det går att lita på. Det sätter sig med en gång och vi draggar ingenting, rör oss faktiskt inte alls sedan vi sänkt det.

Norra stranden av Malören. Putte uppdragen på stranden.

Malören är oerhört vacker i vackert väder, så mycket vet vi. Och hade vi inte känt ett behov av att hinna tillbaka med Peter och Anki hade vi kunnat stanna längre.

Växterna på bilderna ovan: Kruståtel Deschampsia flexuosa, Gullris Solidago virgaurea, rallarros Chamaenerion angustifolium och strandglim Silene uniflora.

Boende på Malören

För den som inte kan åka egen båt till Malören går det båtturer och man kan även övernatta i den gamla lotsstugan. https://www.maloren.se/ Lotsstationen var bemannad fram till 1967.

Lotsstationen
Anki till havs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.