Hamnguider

Till Piteå och Daniel Solander

22 juli 2019 Till Piteå, 51,5 NM. Motorgång hela vägen. 1-3 m/s SO vind.

Vi lämnade Småskären strax före kl 8 i strålande sol och nästan vindstilla. Ett av målen med denna sommars segling har varit Piteå och framför allt Öjebyn där Linnélärjungen Daniel Solander föddes 1733. I framtiden hoppas vi få anledning att besöka fler platser som kan förknippas med honom. Han seglade bland annat jorden runt med James Cook på hans H M B Endeavour under mitten av 1700-talet.

Vi passerade den kända fyren Rödkallen. Under gång tvättade jag teaken på akterdäck och strök på ett lager Boracol. (I efterhand vet jag inte om det var rätt eftersom däcket framåt hösten blev mycket fult). Vi gjorde också en klassisk båttårta, en halv tårta, lite lagom för två en fin sommardag i fruntimmersveckan.

I Piteå finns två gästhamnar men vi sticker för djupt för att kunna gå in i den nordöstra vilket betyder att vi måste genom bron vid Pitsundet. Det funkade fint att ringa och beställa öppning även om numret som stod på våra nyinköpta sjökort var helt fel.

Vid Pitsundet avlossades den 25 augusti 1809 det sista skottet i Sveriges senaste krig, det svensk-ryska kriget 1808-1809.

Träindustrin är och har varit viktig för Sverige och Norrland. Längs hela kusten ligger sågverken och trädförädlingsindustrierna.

Piteå är också verkligen en vattenstad även om just segling inte verkar vara den stora sporten. Och en varm sommar som denna var det full fart ända in i den sena och ljusa natten. Vattenskotrar bidrar inte till idyll, lugn och ro. Men kanske är det roligt för dem som kör dem.

Om Piteå gästhamn

Gästhamnen är ganska liten och vi lyckades inte få en plats där vi kunde fylla vatten. Gästhamnen är också en stor campingplats. Det är nära till stora mataffärer och centrala Piteå. I hamnen finns ett litet museum som bland annat visar gamla motorer och båtar. Vi fick låna cyklar i receptionen. Vill man tanka måste man gå till den nordöstra hamnen, men där är bara motorbåtsdjupt.

Kategorier:Hamnguider

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.