Embla

Möt våren med en bimini

Vi mötte våren i Malmö och även om det regnade en del blev det för första gången lite sommarvarmt några dagar.
Magnolior, kejsarkronor och kejsarträd blommade.

Vi blev liggande i Dockans gästhamn i Malmö i nästan två veckor för att göra en del fix på båten.

Båtfix – Embla får nytt kapell och bimini

Vi hade sedan länge bokat tid med Kapell & Annat för att låta dem göra bimini, ny sprayhood och sittbrunnstält åt Embla.

Vi har ägnat många timmar åt att gå omkring i marinor och kolla båtar på nätet för att hitta en design som vi vill ha. Tillsammans med Rolf Engels på Kapell och & Annat har vi till slut hittat en lösning som vi tror mycket på.

Efter att först ha måttat, tillverkat och monterat bågarna gjorde Rolf en mall av kapellet i plast som han tog med till sömverkstaden.

Överst tronar en bimini som är tänkt att sitta uppe för jämnan. Under den har vi en sprayhood som vi kan fälla upp när vi seglar och vill ha skydd för väder och vind. På den kan man fästa ett bakstycke så att det blir ett litet skyddat utrymme längst fram i sittbrunnen.
På ett par dagar var dukarna klara för montage. Vi har valt ett tyg som heter Sunbrella CANVAS MARBLE.

Så långt är lösningen lik de flesta vi har sett. Men till det har vi också beställt sidor som vi sätter fast i ytterkanterna på bimin på alla sidor. På så sätt får vi ett rum att vara i när vi ligger i hamn. Begränsningen var bommen men vi lyckades få till en lösning där Erik med sina 191 cm kan stå helt raklång.

Vi blev nästan löjligt nöjda med resultatet. Vi har bara goda ord att säga om det jobb Kapell & Annat gjorde och frågar någon så rekommenderar vi dem gärna.

Båtfix – Embla får dävertar

När vi ändå var igång med båtfix tog Erik också tag i att montera våra dävertar till jollen. Det krävdes mycket mätande och fixande för att få det rakt på en båt som aldrig är helt stilla och där ordet vågrät alltid är relativt. Men det blev också väldigt bra.

Vi gillar Dockan i Malmö

Man ligger väldigt centralt i Dockan och de har väldigt hjälpsam och trevlig hamnkapten. I hamnavgiften ingår lån av cykel. Det tar bara lite drygt fem minuter till en bra och välsorterad ICA-kvantum och bara några minuter längre till centrala Malmö, bra bagerier och saluhall.

Vi fick flera trevliga besök av vänner och före detta kollegor som alla ville komma och se hur vi bor och önska oss lycka till. Tack för att ni kom!

Embla i Malmö

Gott ombord

I Malmö gjorde vi säsongens första långkok i tryckkokaren– en chili som blev kanongod, ingredienserna syns på bilden till vänster. Den kommer nog att bli en favorit. Jag ska skriva ner receptet vid tillfälle, vill någon ha det är det bara att mejla. Vi gjorde också Dukkah som är en nötblandning som är god på nästan allting, till exempel pasta med färskost, broccoli och spenat. Recept på Dukkah finns här.

Linné i Skåne

Under våra 12 dagar i Skåne läste jag bland annat Carl von Linnés Skånska resa. Och vi hann med en cykeltur till Alnarps fina park.

Ramslöken hade nästan blommat över i Almlundarna i Alnarpsparken.

Enligt uppgifter på flera skyltar ska Linné ha besökt dessa almlundar på sin skånska resa 1749. Men jag kan inte hitta något om det i hans bok. Han skriver om almar i Skåne men nämner inte alls någon specifik plats. Men man kan ju alltid låtsas att man vandrar där Linné nyfiket och vetgirigt har klivit fram
Vill man läsa Linnés skånska resa finns den i faximil här. Eller i löpande text här. Båda är sökbara. En sökning på alm ger denna hyllning till den vackra almen.

”Landet emellan Skanörs udde och Ystad blev av samma situation och art som emellan Malmö och Trälleborg.

Alm Fl. 219 växte vid alla byar ganska stor och frodig, dock härav allenast några trän. Intet trädslag växer lätttare här på slätten än detta. Våra allmänna kronträn äro: alm, lönn, lind och ask. Ibland alla desse är almen den förnämsta som icke allenast lätt formeras och klippes utan ock änteligen och ofta bliver till det aldra största träd, som av flere famnar icke kan omfattas. Dessutan är det ock det aldra nyttigaste trädet, vilket längst står emot röta, varföre intet annat trä längre uthärdar tilll kölar på skepp; att förtiga det vår svenske alm giver de skönaste bräder, som i fägring gå upp emot valnötträdet. Till manglar är intet trä tjänligare, emedan det är både hårt och slätt. Till kvarnhjul, axlar, pressar utväljes detta framför allt annat såsom segt och hårt. Det giver en grön krona, skön skugga och skadar icke gräsväxten, så att jag kan räkna almen ibland våra vackraste och nyttigaste trän. Efter almen är det nyttigaste för hushållare och växer lättast på slätten, så får jag råda slättboerne att plantera detta mera ömnigt vid alla sina gårdar och byar till sin egen båtnad.”

Covidproblematiken – vi får vaccin och seglar vidare

Hela våren fanns ju en oro för hur det skulle gå med vaccination mot Covid. Kanske skulle Viveka vara för ung för att hinna få en spruta innan hösten? Och måste vi kanske ta tåget till Stockholm? Det löste sig på allra bästa sätt tack vare goda vänner som kunde guida oss rätt i Region Skånes sjukvård. Vi fick vår första spruta i Ystad. Det betyder att vi måste tillbaka dit efter sex veckor så innan dess kan vi inte lämna landet. Men vi kunde segla norrut på västra sidan av Sverige, utefter en för oss helt ny kust och i nya farvatten. Den 12 maj fick vi en fin segling från Malmö till Ven som blev vårt första stopp på vår Västkustska resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.