Hamnguider

Till Tycho Brahes Ven

14- 17 maj 2021

Vi har länge velat komma till Ven, denna ö i Öresund som för snart 450 år sedan var hem och arbetsplats åt västvärldens då absolut främsta astronom – Tycho Brahe (1546–1601).

Kyrkbacken och St Ibbs kyrka

Tycho Brahe var en sann renässansmänniska

Och han var:

Vetenskapsman – som byggde ett helt unikt underjordiskt observatorium på Ven.

Drömmare ­– som lät bygga ett slottsliknande hus med balkonger byggda för att se natthimlen, också det på Ven.

Ingenjör – som var en så skicklig instrumentmakare att han kunde göra mätningar av himlakropparna på ett sätt som ingen tidigare gjort och därmed tog astronomin in i framtiden.

Man – som levde hela sitt liv med den kvinna han älskade, Kirsten, utan att gifta sig eftersom hon inte alls var av tillräckligt hög börd.

(Al)kemist  ­– som anlade en paradisisk trädgård för att kunna odla växter till läkemedel.

Broder som arbetade sida vid sida med sin lillasyster Sophie Brahe i både observatorier och laboratorier.

Utöver det var han adelsman, näslös (efter en duell i ungdomen), länsherre, boktryckare, fiskodlare, godsägare och inte alltid älskad …

Museum och minnesmärken

Ingenting av det Tycho byggde på Ven under slutet av 1500-talet finns kvar. Men man har gjort försök att ändå skapa något som kan ge en liten vink om hur det kan ha varit.
För den som vill veta lite mer om kemisten Tycho Brahe och till exempel Species Tycho Brahe – ett universalmedel som enligt uppgift såldes på danska apotek fram till 1971 – och om mortlade soltorkade huvuden av fångar som steglats till döds kan kolla här.

Brahes trädgård

Som trädgårdsintresserad har jag velat komma till Ven eftersom det på 1990-talet gjordes en mycket omfattande och grundlig tolkning och uppbyggnad av en trädgård som kanske, kanske liknar den som Tycho hade.
Familjen Brahe var läkekunniga och odlade en hel del som kunde komma till nytta både som mat och medicin.

Den moderna tolkningen som stod klar på 1990-talet har nu 30 år på nacken och kanske skulle den må bra av lite mer kärlek, tycker vi.
Men vårt intryck har säkert också påverkats av att det var tidig vår och att museet var stängt, liksom kaféet och den lilla butiken. Vill man läsa mer om hur arbetet med att skapa denna trädgården gick till kan jag rekommendera den här. Trädgårdsarkitekt var Sven Ingvar Andersson, en gigant inom trädgårdsvärlden. Trädgårdsjournalisten Dan Rosenholm skriver mer om honom här.

På Ven kan man också smygtitta in över staketet till den trädgård som en gång tillhörde en annan stor trädgårdsman – Gunnar Martinsson. Man kan titta in i hans vackra trädgård när man går Kyrkbacken upp från gästhamnen på västra sidan av Ven.

Vandra och cykla på Ven

Ven är perfekt i storlek för att man ska kunna vandra eller cykla runt. Cykeluthyrning finns framför allt vid Bäckviken dit turbåtarna från Landskrona ankommer, men det går att ordna även vid Kyrkbacken.
Vi föredrog att vandrade eftersom det är lättare att fotografera då. Vi gick utmed kusten, runt hela ön, uppdelat på två eftermiddagar. Det är fina stigar och vägar överallt.
Kring Kristi himmelsfärd är det konstrunda, just i år lite lågmäld på grund av Covid men väl värd ett besök.

Vi hittade ett pyttelitet bageri med en vansinnigt trevlig dam som serverade nybakt och nybryggt. När vi klev in på gårdslanen kunde man leka att man var i Körsbärsdalen hos Skorpan i Bröderna Lejonhjärta.


Ven som gästhamn

Det finns tre gästhamnar på Ven, men bara två som kan ta emot lite större segelbåtar. Vi gick till den västra, Kyrkbackens gästhamn – eftersom vindarna kom från sydost.

Namnet kyrkbacken kommer sig av att en brant backe leder upp till St Ibbs kyrka vars äldsta delar är från 1200-talet.

Vi tyckte att det var dyrt, över 500 kronor per natt under lågsäsong. Enligt rykten har man höjt priserna rejält under förra säsongen (2020) då svenska seglare inte kunde gå till Danmark men danska komma hit och efterfrågan blev stor. Klart det ska få tjäna pengar men servicen är ganska låg och bryggplatserna är inte de bästa. Det var inte många båtar på plats, trots att det var Kristi himmelsfärdshelg. Ett par restauranger hade öppet och det finns sopstation och duschar. El (få uttag så det lär vara svårt under högsäsong) och vatten på bryggan.

Det är knappt två kilometer till livsmedelsbutiken som ligger mitt på ön. En kiosk i gästhamnen säljer det mest grundläggande.

Carl von Linné om Ven

Så fort vi får tillfälle under vår jordenruntsegling kommer vi att försöka hitta kopplingar till Carl von Linné och hans lärjungar. Till just Ven hittar jag en passage i hans bok Skånska resa. Hela boken finns att läsa på wikisource

Under sin skånska resa nämner Carl von Linné Ven vid ett tillfälle . Jag har en stark känsla efter att ha läst hans böcker att han helst inte åkte båt, om han kunde slippa. Här är en av flera gånger då han skyller på vädret.

”Ven, en ö i Sundet om 1 mils längd och ½ mils bredd, låg mitt utanför kalkugnen, ½ mil ifrån landet. Denna ö är namnkunnig av det observatorium Uranienburg, som den vittberömde astronomen Tycho Brahe här fordom anlagt. Den starka stormen förhindrade mig i dag att segla dit ur. Denne stora astronomen Tycho Brahes förtjänster och heder för dess fädernesland kunde dock ej uppväga emot en engelsk dogg, som gjorde att han fick onåd vid sitt hov, måste fly både denna sin ö och sitt fädernesland och uti främmande länder sjunga den klagovisa, vars eko höres i alla tiders historia literaria: Dania, quid merui: quo te, mea patria, læsi Usque adeo, ut rebus sis minus æqua meis? Vilket Thom. Bartholinus De medicina danorum domestica pag. 56, som det kunde hava sig bäst bekant, intygar.”

Lästips!

Stjärneborg, är en fin roman om Tycho och hans sambo av Alexandra Coelho Ahndoril, utgiven på Albert Bonniers förlag 2003.

En klassiker om kända astronomer skrevs av den irländska astronomen Robert S Ball 1895 och ett av kapitlen handlar om Tycho. Lättläst även för den som inte alls är insatt i ämnet. Boken heter The great astronomers och finns bland annat på Storytel men också helt gratis på Gutenberg.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.