Hamnguider

Ramsö – vådlig färd över klippor

30 maj 2021

Vi lämnar Koster i strålande solsken och seglar mot Ramsö där har vi stämt träff med seglande vänner som vi än så länge bara har träffat digitalt genom Oceanseglingsklubben. Annika och Carl seglar en Arcona 400 – Mist – och precis som vi tänker de sig först till Norge och sedan söderut.

Vi får fin segling genom Kosterskärgården och ser vår första musselodling. Många menar att detta är ett hållbart sätt att odla havet eftersom musslor renar vatten. Men kritik har framförts mot att företagen lämnar för mycket skräp efter sig när redskapen tjänat ut.

Vi får plats i den ganska lilla gästhamnen utan problem och träffar den före detta hamnkaptenen som lämnade sin post när det blev krav på att han skulle digitalisera sig och inte fick ta emot kontanter. Praktiskt för oss seglare att det går att betala utan kontanter, men tråkigt att han inte ville fortsätta.

Det finns omkring 20 hus på Ramsö men ingen bofast befolkning numera. När vi kommer hit är det lågsäsong och inte mer än fyra fem båtar i hamnen och tyst och öde i de flesta husen. Västkuststiftelsen har en person anställd som arbetar och bor på ön stora delar av året. Här finns betande djur för att hålla landskapet öppet. Vill man läsa mer om dess spännande historia hittade jag en bra sida här.

Vi träffar våra nya vänner Annika och Carl och har turen att få ha dem som guider över ön. Kanske är de lite mer äventyrliga än vi, när det kommer till höjder och raviner men vi försöker hänga på och inte tänka på vad som skulle hända om vi föll.

Verkligen roligt att träffa andra långseglare, prata drömmar och göra planer. Väderprognosen lovar svaga vindar och solsken de kommande dagarna och våra västkustseglare menar att vi absolut bör segla till Väderöarna redan nästa dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.