Linné

Natursköna Härmanö

7 – 9 juni 2021

När vi lämnar Lysekil seglar vi till Orust för att hälsa på goda vänner och göra ett besök på Hallberg Rassy-varvet i Ellös. De har en del tillbehör i butiken som vi vill ha. Därefter bestämmer vi oss för att segla tillbaka till Härmanö där vi var tidigt i maj. Vi tänker ankra och sedan ta jollen in och vandra på ön som sägs innehålla många naturtyper.

Motorn läcker olja

Dessvärre upptäcker vi att det ryker från avgasröret till motorn, vilket det inte brukar Och när Erik undersöker saken blir han alldeles svart av olja när han tar i turbon. Vi börjar vår felsökning och Erik får kontakt med Orust Yacht service i Henån som tror att de kan hjälpa oss och dessutom har tid. Vi är välkomna i övermorgon och vi ankrar i viken norr om Rissholmen vid Härmanö.

Härmanös många naturtyper

Trots oron över motorn får vi en fantastiskt fin promenad över Härmanö och lär oss att det kan vara svårt att ta genvägar i klipplandskapet. Flera gånger får vi vända om när vi möts av stup och raviner. Det kan vara klokt att följa de utmärkta vandringslederna. Men det är vackert och vårens flora är verkligen rik.

Ängsull och näckrosor – långt bort i bild går kossor och betar.

Härmanö är ett av Bohusläns största naturreservat. Här finns de typiska vindpinade klipporna, ljunghedar, blomsterängar, lövträd i dungar och hagmarker. Här finns den enda kända lokalen för ormbunken som heter safsa, Osmunda regalis i Bohuslän – och vi lyckas hitta den!

Vi går på blomsterjakt

Vi känner oss nästan som Linnélärjungar på uppdrag när vi vandrar över ön på jakt efter växter att fotografera. Pehr Kalm, linnélärjungen som reste här i trakten år 1742 var inte på Härmanö, men många av de växter vi hittar berättar han om i sin reseskildring från bland annat Orust. Bohusläns vackra flora. Trift som vi sett på så många ställen ser vi inte alls.

Genom Malö strömmar

Efter vår promenad drar vi upp ankaret för en kvällssegling till Henån på Orust. Vi  äter middag under gång och passerar Malö strömmar, där det enligt hamnguiden kan vara mycket strömt. Vi märker inte alls av några strömmar men går för motor genom dem eftersom det är seglingsförbud. Vi får en fin kvällssegling utmed Orust nordvästra kust och lägger till i Henån framåt kvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.