Hamnguider

Vi seglar till Lysekil – en favorit

3 – 5 juni 2021 samt 24 juni och 14-16 juli 2021

Efter några fantastiska dagar på Väderöarna har det blivit dags att proviantera och tvätta. Vi noterar att våra solceller ger oss tillräckligt mycket el för att vi ska kunna ligga i naturhamn utan att dra ur batterierna, i alla fall när det är svensk sommar med många soltimmar. Vi har också både kyl och frys ombord, så egentligen skulle vi kunna bunkra mat för mer än en vecka. Men nu vill vi ha lite färskvaror och ställer kursen mot Lysekil.

Vi får fin segling genom den bohuslänska skärgården.

Lysekil blir en glad överraskning

Vi har egentligen inga förväntningar på Lysekil, ingen av dem vi har träffat, de som kan sin västkust, har föreslagit staden som ett trevligt resmål. Kanske är det dess historia som industristad, med fiskindustri och raffinaderi som avskräcker. Men Lysekil blir en mycket glad överraskning. Staden känns välkomnande och mataffärer och fiskhandeln är mycket bra. Under sommaren kommer vi att återkomma vid flera tillfällen.

Stånge huvud – ett bevarat paradis

Vi får snart en favoritpromenad ut till Stånge Huvud, ett litet reservat som skapades av ett av stadens starka namn – Calla Curman – sommargästen som förälskade sig i orten och naturen. Med fasa såg hon hur granitbrytningen i Bohuslän under andra halvan av 1800-talet snart förstört varenda kustremsa och ville göra vad hon kunde för att rädda en bit. Följ gärna länken ovan och läs mer om Calla Curman som hade stort inflytande på det tidiga 1900-talet, i Stockholm och Lysekil.

Stångehuvud från vattnet.

Lite i smyg köpte Calla Curman upp mark utmed kusten i Lysekil och donerade sedan marken till Kungliga Vetenskapsakademien för att kommande generationer skulle kunna njuta av en liten bit orörd natur. Sedan 1982 är Stångehuvud ett naturreservat.

Såren efter stenbrytningen

På bilderna nedan kan man se hur stenbrytningen verkligen förändrade naturen och hur istidens mjuka former förbytts till kantig och oslipad granit.

När man promenerar på Stångehuvud kan kan förstås bara njuta av klipporna och växterna och kanske ta ett dopp. Men vill man kan man också lära sig om geologi och flora. Det finns bra skyltar utmed stigarna och ett bra ställe att börja läsa på för den som är nyfiken att veta mer finns är här.

Plats för romantiska solnedgångar

Calla Curman och hennes make, läkaren Carl Curman verkar ha varit ett par som trivdes i varandras sällskap. Vid det som kallas vindarnas grotta tyckte de om att sitta och titta på solnedgången. Och det förstår vi verkligen.

Gästhamnar i Lysekil

Under sommaren 2021 återkom vi till Lysekil flera gånger. I staden finns tre gästhamnar, Norra gästhamnen, Havsbadets gästhamn och Fiskehamnen. Vi besökte Norra- och Havsbadets gästhamn. Båda är bra på sitt sätt. I den norra kan man enkelt komma till en badplats och det finns bra restauranger utmed kajen. Vid havsbadets gästhamn finns tvättmaskin och det är lite närmare till mataffär och bra fiskhandlare, som finns vid den södra gästhamnen. Det är rent och fint, bra duschar och sopsortering som fungerar. El och vatten ingår i hamnavgiften. Tvättmaskinen kan man använda även om man ligger i den norra hamnen men det är en bit att gå då.

Endast Sverige svenska skaldjur har

Den uppmärksamme läsaren har noterat att jag skriver denna blogg långt i efterhand. När jag skriver om Lysekil är vi på Madeira och har varit på seglande köl i 17 månader. Vi har förstås lärt och mycket nytt och upplevt väldigt mycket sedan de där vackra dagarna i juni och juli 2021. Men en sak vet vi numera med säkerhet, skaldjuren och fisken vi har ätit på svenska västkusten har varit de överlägset bästa. Jag föreslår att vi låter det vara en hemlighet så att efterfrågan från andra länder inte blir för stor. Men ingenstans utmed Europas kuster smakar skaldjuren lika himmelskt som i Bohuslän.

Vardagsliv ombord

I början av juni 2021 är det fortfarande mycket som är oklart kring Covid-19, stängda gränser, vaccin och tester. Vi har lyckats boka en tid för en andra vaccination i Ystad i mitten av månaden, innan dess kan vi inte lämna Sverige. Vi vill till Norge, Färöarna och Storbritannien, men än så länge är det inte möjligt. Gränserna är stängda. Vi har det bra och försöker att inte låta oss stressa av ovissheten. Vi njuter av fantastisk natur, frilansar och konsultar, tvättar och pysslar om båten. Att-göra-listan på en båt tycks aldrig ta slut. En annan favoritsysselsättning är att sitta i sittbrunnen och bara titta på livet som pågår omkring oss.

Entusiasternas motormuseum

För den industrihistoriskt intresserade finns det ett litet museum över det som en gång hette Lysekils mekaniska verkstad och dess tändkulemotorer. Grundaren Lars Laurin lanserade sin första motor 1902 och hade han lyckats 1904 övertyga ett flertal av ortens fiskare att sätta motor i sina båtar. Motorerna är mest kända under namnet Skandiamotorn. Muséet drivs av entusiaster av ganska aktiningsvärd ålder och det ser uppriktigt förvånade ut när vi knackar på dörren och ber om en visning. Men vi får en visning, även om de tyvärr inte kan starta någon motor, det görs bara på Tändkulemotorns dag i augusti varje år. Föreningen ha också en båt som man kan åka med. Länk till föreningen finns här.

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.