Ankring

Vi får besök och firar en stilla midsommar

21 – 26 juni 2021

Ny avlastare

Vi lämnar Henån och går till Slussen på Orust. Vi är fortfarande ganska restriktiva med umgänge på grund av covid, men vi får kärt besök av Ann som seglar med oss i några dagar. Hon får också hjälpa till att få upp Erik i masten när vi ska dra nytt genuafall.

En av våra avlastare exploderade förra året och äntligen har det blivit dags att montera ny. Det är förstås inte något som görs i en handvändning. Hur vi gjorde det kommer jag att skriva om i ett kommande nummer av Praktiskt Båtägande.

22 meter upp i luften

Det är alltid spännande att hissa upp någon 22 meter i luften. Jag tycker att det är läskigt, men Erik tycker att det är kul. Vi har förstås dubbla fall och dubbla selar så det ska inte vara någon fara alls. Vi använder en av elvinscharna i sittbrunnen och en av de manuella vinscharna på masten.

Skörd av musselodling

I Slussen träffar vi ett par herrar som ska ut och skörda musslor från en av odlingarna. De är så snälla och låter mig och Ann följa med dem. Jag gjorde en liten film om det till Instagram.

Musselodlingar sägs vara hållbart fiske, och dessa musslor är kravmärkta. Men det finns kritiker som menar att företagen lämnar för mycket skräp kvar på botten när de flyttar runt sina odlingar. Det är oerhört fascinerande att se hur det fungerar och vi får hoppas att odlarna löser skräpfrågan så att vi kan ha något som liknar hållbart fiske i havet.

Vi får en balja med musslor och Ann kokar soppa till middag.

Sköna dagar på ankar

Vi seglar vidare och hittar några riktigt mysiga ankringsvikar på Gåsö där vi blåser upp både SUPen och kanoten. Jag gläds åt att återigen få se strandkål som blommar.

Strandkål Crambe Maritima

Tårta och champagne

När vi släppt av Ann går vi till Näverkärr och lägger oss för ankar över midsommar. En midsommar som blir mycket stillsam. Det finns inte många firanden denna sommar.

Vi trivs väldigt bra tillsammans och med champagne och jordgubbstårta kan det inte bli fel. Ett tips från tårtprofssen på Embla: Vi bakar alltid en halv tårta (köpta bottnar). Det är precis lagom för två under en dag eller kanske två. 🙂

Lövskog räddad av kvinna

Näverkärr är en gård som funnits sedan åtminstone medeltiden, den nämns första gången i en skriftlig källa 1391. Enligt en informationsskylt på ön har den varit i samma släkts ägo ända sedan dess. På gårdens marker finns en unik lövskog med alm, ask och lind som man tror han ha funnits lika länge.
Skogen räddades från avverkning av Signe Benjour som tillsammans med sin make drev gården under en stor del av 1900-talet, till sin död 1973. Släkten ville göra parkettgolv av alla träden, men Signe Benjour kämpade emot i årtionden. Precis som Calla Curman gjorde i Lysekil bidrog hon alltså till att rädda små bitar av Bohusläns magiska natur. Sedan 1990-talet är skogen fridlyst.

Den missförstådda björnlokan

Visst hör man ofta sägas att björnlokan är ett ogräs som bör bekämpas, en flockblommig jätte som sprider sig som en tokig. Men det är fel! Det är inte björnlokan utan jättelokan man menar. Björnlokan Heracleum sphondylium är en del av den svenska floran sedan mycket länge, den är inte invasiv. Det främsta kännetecknet för jätteloka Heracleum mantegazzianum är att den är väldigt mycket större än sina förväxlingsarter.  Här är bilder på björnloka för igenkänning.

Värmaren krånglar, motorn ryker

Båtjobb är en del av seglarlivet. Just nu krånglar värmaren och motorn fortsätter att ryka. Erik felsöker – pannlampa är en väldigt viktig del i en båtfixares utrustning, det är alltid små och mörka utrymmen.

När det gäller motorn håller vi tummarna för att det är olja från det tidigare läckaget som ännu inte kommit ut ur systemet.

En allvarligare sak är att vi upptäckt att luftningen till toatanken i fören inte är monterad som den ska. Den sitter löst och är inte tätad. Det betyder att vi kan få in vatten om vi lutar kraftigt eller om det går hög sjö. Den firma som installerade detta åt oss för ett par år sedan har slarvat otroligt. Vi bokar återigen tid på Orust Yachtservice och de kan ta emot oss någon dag efter midsommarhelgen.

När vi lämnar Näverkärr går vi en mycket kort bit till Bohus Malmön. V i har hört att det ska vara väldigt fint.
Det var förresten ägarna till Nävekärr som startade den mycket omfattande granitbrytningen på Malmön efter att ha köpt ön under mitten av 1800-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.