Båtfix

Båtjobb i Henån

9 – 20 juni 2021

Den 9 juni går vi till Henån och där blir vi kvar till den 20 juni. Vi behöver lösa problemet med motorn som ryker och läcker olja genom turbon. Det verkar vara spridarna som inte fungerar som de ska. Om de är dåliga kan det skapa ett övertryck som då trycker ut olja ur turbon. De otroligt hjälpsamma medarbetarna på Orust Yachtservice hjälper oss samma dag och monterar bort spridarna och det visar sig att de behöver helrenoveras. De skickas till Uddevalla.
I väntan på att de ska komma tillbaka ägnar vi oss åt båtjobb och skrivande.

Vi jobbar med teakdäcket

Ett av våra sorgebarn är teakdäcket. Det är fläckigt och smutsigt. Vi vill inte använda borste eller starka rengöringsmedel eftersom teak är känsligt för mekanisk åverkan. Vi har tvättat däcket med svamp och såpa en gång per säsong sedan vi köpte båten men tycker inte att det känns riktigt bra. Vi upplever också att det löser upp sig och blir till ludd när det regnar mycket.

Vi har ett separat inlägg om vårt teakdäck som uppdateras varje gång vi gör något med det.
Allt om Emblas teakdäck finns här.

Vi installerar ventilatorer

Vi vet inte varför men på Embla saknas ventilatorer i däcket i alla utrymmen utom i förpiken. Innan vi sjösatte i år satte vi in ett par små i ett par av takfönstren (skylights på båtspråk). I ruffen blir lösningen ett par Air-Only som vi också köper på Hallberg Rassy i Ellös. Det ska vara garanterat vattentäta och behöver inte stängas under segling, även om det slår vågor över däck. Hur vi gjorde installation kommer vi att berätta om i ett kommande nummer av Praktiskt Båtägande.

Vi rengör vinschar

Egentligen ska man rengöra och serva vinscharna minst en gång per säsong. Så ofta blir det inte på Embla. Men det är ett ganska trivsamt jobb och man måste ju inte rengöra alla på samma dag. Den största utmaningen för oss var att få tag i eldningsfotogen. Jag har skrivit om vinschrengöring i Praktiskt Båtägande och jobbet finns tillgängligt på deras webplats.

Vi installerar komfortfläktar

Vi har verkligen inte lidit av någon hetta denna sommar men tänker att det kommer att förändras när vi kommer söderut. Därför har vi köpt energisnåla fläktar som vi monterar i akterkojen (vårt sovrum) , pentryt (köket), ruffen (vardagsrummet) och i gästkojerna i fören. Vill du se hur vi gjorde det har jag skrivit om det i Praktiskt Båtägande.

Vi har köpt en extra i reserv som vi kan montera när vi väl kommer till värmen och eventuellt upptäcker att vi vill ha en till. Det där med reservdelar och extra prylar är en historia för sig för långseglare. Hur mycket kan man ta med sig?

Livflotten får ny ställning

Sedan vi monterade dävertar på aktern är det ganska trångt och mycket annat som också ska få plats. Bland annat måste vi montera livflotten på höjden. Erik har letat och letat och till slut hittat en ställning som han tror på. Den är köpt på Italnordic. Den är gjord för vertikalt montage, och märket är Osculati

Självklart är det inte bara att skruva dit den, det är aldrig bara att skruva dit något på en båt. Bland annat måste vi borra hål i det rostfria. För att det inte ska bli för varmt när vi borrar kyler vi med T-sprit som vi droppar på med en lite spruta.

Vi kan verkligen varmt rekommendera det lilla maskinskruvstycket som vi köpt för under en hundring på Biltema. Det har vi haft glädje av många gånger. Det är förstås inte alls samma sak som ett riktigt skruvstäd men väger inte heller tillnärmelsevis så mycket, vilket också är viktigt på en båt.

Motorn färdigservad – spridarna renoverade

Efter någon vecka är spridarna klara. De är nu renoverade och har fått nya spridarhuvuden och rätt öppningstryck. Nu håller vi tummarna för att problemet ska vara löst.
(Det skulle sedan visa sig att vi fortfarande hade besvär med rök från motorn vilket åtgärdades när vi fick ventilerna justerade i Medemblik i augusti samma år).

Gamla bilar på parad

Många av de som arbetar på varvet håller på med bilar på ett eller annat sätt och varje tisdag samlas veteranbilsentusiaster nere i hamnen i Henån för att visa upp sina skönheter, prata lite motor och umgås. Förr var det officiellt arrangerat och utannonserat men Covid har ställt till det och denna sommar är det ingen som står för arrangemanget och ändå dyker det upp många bilar.

Andra vaccinsprutan

Den här sommaren är fortsatt präglad av covid och frågan kring hur ett vaccinpass ska komma att se ut och fungera. Vi fick vår första covidspruta i Ystad i maj och i mitten av juni är det dags för den andra. Det enklaste sättet visar sig vara att hyra bil och åka på en utflykt till Skåne. Vi hälsar på vänner i Ystad, hämtar beställda glasögon i Malmö och har turen att få bli inbjudna på en visning av Koenigsegg i Ängelholm där en av Eriks bekanta arbetar. Tyvärr får vi inte fotografera inne i anläggning så bilderna visar den bil som stod i entrén. Erik var lycklig som en lärka.

Henån som gästhamn

Vi trivs i Henån. De som jobbar på varvet är rara och hjälpsamma. Många av dem har jobbat här sedan det byggdes Najader här.

Duscharna och tvättmaskinerna är helt ok, men det kan bli trångt och kö eftersom gästhamnen delar två dam- respektive herrtoaletter och två duschar med en stor uppställningsplats för husbilar. Förhoppningsvis kommer de att bygga nytt till husbilarna.

Det är lite kul att notera att husbilsåkarna gärna tar sina stolar och sätter sig och njuter av utsikten med alla båtar i hamnen. Vi som kommer hit på vattnet känner inte samma längtan att vända våra näsor mot deras bilar. Men egentligen delar vi ju alla samma längtan efter att kunna resa med hemmet på ryggen, som vinbärssnäckor eller eremitkräftor.

Mataffären är mycket bra, men fiskaffären är det väldigt mycket dyrare än i Lysekil. Vi får hålla igen på skaldjuren. Det finns också systembolag, apotek och en väldigt fin bokhandel.

Vi lär känna ett trevligt seglande nederländskt par som har hemmahamn i Henån men planerar för längre seglingar. Det kommer att visa sig att de är mer än hjälpsamma när vi så småningom kommer till Nederländerna och ska förstå slussar, tidvatten och strömmar. Då blir de våra guider på distans. De har en blogg för den som vill läsa om dessa fantastiska människors seglingar.

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.