Båtfix

Vi seglar söderut längs Fyn

Vi får en fin segling Æbelø till Middelfart. Teakdäcket, som vi behandlat med Siio:x är fortfarande flammigt. (Inlägg om behandlingen finns här). Idag får det sig en avsköljning. Väldigt praktiskt att ha en vattenpump och slang på däck som kan kopplas till både färskvatten och sjövatten.

Middelfart – en korsvirkesdröm

Middelfart ligger på Fyn, vid Lilla Bält och är en mycket söt stad med bra shopping och restauranger. Korsvirkeshusen runt stadens torg är verkligen vykortsfina Från Marinan är det ungefär en kvarts promenad till mataffär och efter ytterligare fem minuter är man inne i stadskärnan.

Hindsgavl – trädgård och historia

Vi gör en lite längre promenad till slottet Hindsgavl som enligt en turistbroschyr ska ha en fin trädgård. Slottet har anor från tidig medeltid men byggnaden som står där är betydligt yngre, det ursprungliga slottet förstördes under krigen med Sverige på 1600-talet. Idag är det en konferensanläggning och det förstör lite av intrycket. Men här finns fortfarande gamla svenska kanoner på backen från den tiden. Och enligt en skylt ska Hans Christian Andersen tyckt mycket om platsen.

Trädgårdens historia, är spännande och om den och mycket annat finns att läsa i boken om Hindsgavls historia på danska. Bland annat lät ägarna i början av 1800-talet anlägga små öppningar i vegetationen utmed stranden till Lilla Bält där man byggde lusthus med olika teman och bjöds på fina utsikter.  Hans Christian Andersen skrev 1830 till en vän att här finns  ”den vackraste utsikten på Fyn, kanske i hela Danmark”.
Vi skulle kanske inte rekommendera någon att åka en omväg för att komma hit, men är man i närheten är det värt ett besök. På slottet satt svenskarna under det som på svenska kallas Karl X första krig mot danskarna. Det var mellan Middelfart och Assen på Fyn som man till slut landsteg efter marschen över Lilla Bält

Erik rengör loggen

För första gången på mycket länge har vi haft en period då vi har kunnat segla på utan alltför mycket båtfix. Men när loggen börjar visa avsevärt mycket lägre hastighet genom vatten jämfört med plotterns fart över grund, börjar vi misstänka att något är fel med givaren. Det har hänt att det har fastnat saker i den tidigare och då har vi kunnat rensa bort det genom att dra ett rep tvärs med skrovet från fören och akterut och tillbaka. Men denna gång hjälper det inte. Eftersom det går bra att ta upp givaren även när båten ligger i sjön gör vi det och upptäcker att den är igenväxt av havstulpaner. Ättika, fruktkniv och tops löser det problemet.

Airfryern testas

Vi har en airfryer ombord efter tips från andra långseglare. Förutom att det går ganska fort att laga mat i den, är den bra eftersom den inte osar eller ryker. Vi lagar fetaostfylld och baconlindad kyckling med klyftpotatis med rosmarin. Det tar cirka 40 minuter att få både kyckling och potatis klara. Man behöver inte tillsätta en gnutta fett, mer än för smaken, vi gör det inte.
Det blir inte helt perfekt första gången. Man får prova sig fram med tider. Och skär man egen pommes är det bra om den får ligga ganska många timmar i vatten innan tillagas, annars är det svårt att få den krispig. Det är också viktigt att man torkar potatisen helt torr innan man lägger den i airfryern. Kycklinglårfiléerna snittar vi på längden och fyller med lite philadelphia- eller fårost och lindar bacon runt. Det blir mycket gott. Vi brukar göra en gräddsås till också och slänga med lite paprika som blir fint rostad.

Mot Barsö förbi historiska Brandsö

När vi lämnar Middelfart har vi inte bestämt om vi ska stanna till vid Brandsö, en ö mitt i Lilla Bält och den plats där Karl X och hans trupper mellanlandade på vägen över Lilla Bält. Men vi seglar förbi, den ser trist ut. Istället ankrar vi utanför Barsö som är en plats som är populär bland seglare.

Tumlare ohoj

Vi får till slut också se tumlare. På långt håll.

Medan solen går ner läser jag och lyssnar på poddar om Karl Xs danska krig och förundras över hur lätt det är att ge gamla krig ett skimmer av romantik. Det var förstås fruktansvärt för alla inblandade. Men det är något tillfredsställande med att i efterhand se strategin och de rätta respektive felaktiga besluten som fattades. Lyssna på ett spännande avsnitt Militärhistoriepodden om just marschen över Lilla och Stora Bält. Eller läs en något föråldrad men mycket fängslande skildring i Carl Grimbergs bok Svenska folkets underbara öden från början av 1900-talet. Den finns digitaliserad.

Hej Als – Dyvig och Sönderborg

Vi lämnar Fyn och styr mot Als. Här köpte vi Embla i september 2017 och det är kul att komma tillbaka. Då seglade vi i höstrusk och med stor spänning eftersom båten var helt ny för oss och tiden vi hade på oss till Sverige var mycket knapp. Nu tycker vi att vi känner Embla och hon har hunnit vänja sig vid sina nya ägare.

Dyvig – skyddad gästhamn och populär ankring

Vi har fått Dyvig rekommenderat för oss och går därför dit. Kanske är vi nu lite för otåliga att få komma vidare för att kunna njuta. Men vi ser inte riktigt charmen med Dyvig, kanske beror det på att det också regnar en hel del när vi är här. Här finns bra grillplats för alla seglare och det är många som står kring eldarna på kvällarna, även i rusk. Liten matbutik finns det också, där vi köper resans första röda korvar.

Nordborgs slott

Det blir promenad i vackert landskap och besök på slott. På Nordborg slott (som också intogs och förstördes av Svenskarna under Karl Xs danska krig under 1650-talet) är den största behållningen att se de mycket gamla träden. Runt slottet och utmed vattnet växer avenbokar som man tror planterades innan det nuvarande slottet byggdes 1665. Den mycket mäktiga lindallén planterades 1734.

Sönderborg – andra holländska mötet

När man kommer till Sönderborg måste man anpassa sig till broöppningen och vi kommer precis i rättan tid vilket betyder att ruttplaneringen från Dyvig har fungerat bra.

Danskt gemyt och nya vänner

Vi äter resans första och sista Stjerneskud, en dansk klassiker: Ett stort smörebröd med panerad rödspätta, räkor, sallad och limfjordskaviar. Till den drickes helst en öl och en snaps.Vår nya favorit är Grimbergen, ett belgiskt öl. Men största behållningen blir att vi lär känna en holländsk familj som seglar en Contes 55, mamma, pappa och fyra döttrar som semestrat i Sverige och nu är på väg hem.

Från Sönderborg går sedan färden till Tyskland och Kielkanalen. Är det nu det riktiga äventyret börjar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.