Navigering

Kielkanalen nästa

8 – 12 aug 2021 Sönderborg – Laboe – Kielkanalen – Cuxhaven

Fin segling i god vind

Vi lämnar Sönderborg och får en fin och blandad segling ner till Laboe som är en av gästhamnarna som passar bra när man sedan ska gå in i Kielkanalen. Ibland faller det regn och med det kommer lite kraftigare vindar. Härligt.

Det känns lite högtidligt att hissa en ny gästflagga och vi lyckas göra det precis på landsgränsen mellan Danmark och Tyskland.

Laboe – bra stopp innan kanalen

Vi stannar bara en natt i Laboe och bjuder våra nyfunna vänner på lite bubbel i sittbrunnen. Det är alltid kul att dela erfarenheter med de som seglar samma sorts båt. Gästhamnen är välskött och vill man stanna några dagar finns det stränder och fina promenader. Och många båtar att titta på.

Dags för Kielkanalen

När vi kommer fram till Kielkanalen, som egentligen heter Nord–Östersjökanalen, är vi ganska nervösa. Vi har läst så mycket om hur hårt trafikerad kanalen är och hur man måste slussa tillsammans med enorma containerfartyg som skapar väldigt kraftiga propellerströmmar. 70 000 fartyg passerar här mellan Östersjön och Nordsjön varje år. Det sägs att det är den mest trafikerade i världen.
Vi har också läst om de kraftiga strömmarna och tidvattnet som kommer att möta oss när vi om två dagar ska lämna kanalen och gå ut på floden Elbe för vidare färd ut på Nordsjön.

Bland långseglare diskuteras flitigt huruvida man ska gå hela kanalen på en dag eller stanna på vägen. Man får inte ankra eller lägga till i kanalen. Det finns ett par ställen att välja på där Giselau är ett gratis alternativ, utan faciliteter och Rendsburg är en marina efter knappt halva vägen.

Sträckan i kanaler mäts i kilometer och inte distans, hastigheten anges i km/h och inte i knop. Kielkanalen är 99 km och maxhastigheten är 15 km/timme, ungefär 8,1 knop.

Som fritidsbåt får man inte färdas här när det är mörkt och det finns tydligt angivet på kanalens hemsida mellan vilka klockslag det anses vara mörkt under olika delar av året.

För de båtar som väljer att gå hela kanalen från Holtenau brukar det bli ett stopp i Brunsbüttel, precis innan slussen ut i Elbe. Därifrån måste man nämligen tajma tidvattnet för att få rätt strömmar med sig vidare ut på Nordsjön. Brunsbüttels gästhamn ligger precis intill kanalen och de stora fartygen passerar dygnet runt så det kan bli lite si och så med nattsömnen, har vi läst.

Vi bestämmer oss för att gå in kanalen på morgonen och stanna i Rendsburg över natten för att dagen efter, tajma tidvattnet så att vi kan gå direkt genom slussen i Brunsbüttel och ut på Elbe för vidare färd till Cuxhaven vid Nordsjöns rand.

Checklista för färd genom Kielkanalen

Jag har gjort en checklista över allt som är bra att tänka på när man ska gå igenom Kielkanalen och lagt den på en egen sida.

Vår första sluss

Den första slussningen blir en märklig upplevelse. Vi har förberett oss på mycket trafik och stor stress, men i stället möts vi av en nästan tom sluss. Så när som på våra vänner ombord på Contest 55 är vi helt ensamma. Inte ett lastfartyg så långt ögat kan se.
Med ett mittspring lägger vi till vid den låga bryggan utmed slussväggen och sedan är det bara att fästa för- och aktertampar och vänta på att slussportarna ska stängas och sedan öppnas. Vattennivån skiljer mycket lite mellan kanalen och Östersjön så man känner knappast av det som eventuellt strömmar in eller ut.

Första halvan av Kielkanalen

I vanliga fall kostar det pengar att slussa och betalar gör man i en automat på andra sidan slussen. Men på grund av Covid är det gratis att gå genom kanalen år 2021.

Resan på själva Kielkanalen blir också mycket odramatisk. Som fritidsbåt ska man hålla ut till höger men samtidigt se till att ha marginal till land eftersom det kan bli kraftiga virvelströmmar när de stora fartygen kör om eller möter dig.

Vi håller en snittfart på 6 knop och blir då och då omkörda av stora fartyg. I många av Europas kanaler måste man ha det så kallade kanalintyget som efter en examination visar att man är införstådd i regelverket. Vi har intyget sedan några år men i Kielkanalen behövs det inte.

Vi ser inte många andra fritidsbåtar och tycker inte heller att det är särskilt dramatiskt att möta de stora skeppen. Det är lite som att köra på en väg.

Bra mataffär Rendsburg

Vi stannar till i Rendsburg. Det är en välskött marina, men lite tyst och stilla i covidtider. Vi hittar en mycket bra mataffär, ungefär en kvarts promenad bort. Jag tänker att någon långseglare borde upprätta en lista över bra matbutiker utmed Europas gästhamnar.

Andra halvan av Kielkanalen

Efter en natt i Rendsburg fortsätter vi vår färd på kanelen. Vi tittar på stora båtar och njuter av att vi faktiskt, på riktigt är här nu! Ingen stress, ingen oro.
På 14 ställen finns färjor som korsar. De håller undan för trafik på kanalen men som fritidsbåt kan det vara bra att både vara uppmärksam och visa hänsyn.

Slussen ut i Elbe

Förmiddagem förflyter lugnt och stilla men när vi kommer till Brunsbüttel, där kanalen efter en sluss går ut i Elbe blir det lite mer action, kanske mer än vi önskat oss.

Framme vid portarna är vi nästan ensamma och signalerna visar rött. Men under den timme vi ligger och väntar på att få gå in hinner det samlas väldigt många fritidsbåtar, som också vill ut i Elbe, och när portarna väl öppnar och ljuset slår om till grönt känns det nästan som att ligga på en startlinje där alla bevakar sin plats för få plats i slussen. Alla tränger sig och vi blir omkörda av många, mycket mer vana slussfarare, men lyckas till slut slinka in som tredje sista båt.

Huller om buller ligger fartyg med små och större fritidsbåtar. Men stämningen är god och alla hjälps åt, så trots en lite kaosartad känsla blir det en fin upplevelse med hög puls.

Elbe är stor

Vi blir lite överraskade när vi kommer ut på Elbe. Jag vet inte riktigt vilken bild vi hade av en ”flod”, men Elbes mynning är stor, det är som att vara på havet, man ser nästan inte land på andra sidan.

Tidvatten och nyttan av en plotter

Vi känner oss nöjda med vår ruttplanering när det visar sig att vi att vi har lyckats tajma tidvattnet väldigt bra och får medström hela vägen till Cuxhaven, samtidigt som vi inte har för starka strömmar vid inloppet, något som det har varnats för i många redogörelser. En plotter, där man med hjälp av satelliter ser båtens position och rörelse, både genom vatten och över grund, är verkligen ett mycket bra hjälpmedel. Den svarta pilen visar förens riktning (kurs genom vatten) och den blå visar hur båten faktiskt förflyttar sig (kurs över grund) med hjälp av strömmen.

Man ser också att vi har medström, båtens fart genom vatten är 6,48 knop men eftersom vi också förs framåt av tidvattenströmmen blir farten 9,7 knop.

Vi är i Cuxhaven!

Det känns väldigt speciellt att komma till Cuxhaven. I så många år har vi läst om andra som seglat till denna ikoniska port ut mot de stora haven. Vi har läst om strömmar och hårt väder, om drömmar och nya äventyr. Och nu är vi här, vid kanten av Nordsjön. I Cuxhaven får man dricka skumpa, det är sedan gammalt. Och i morgonen sätter vi kurs mot de Frisiska öarna i Nederländerna.

Ut på Nordsjön

Vi gör en ruttplanering för seglingen till en av de frisiska öarna – Terschelling – och kommer fram till det är bra att gå ut vid 11-tiden på förmiddagen. Vi har haft väldigt lite vatten under kölen i natt när det var lågvatten, så vi behöver bland annat anpassa oss efter det. Dessutom är det en bro som ska öppnas för att släppa ut oss. Vi räknar med att resan på cirka 145 distans kommer att ta ungefär ett dygn vilket betyder att vi kommer att få både medström och motström, ungefär var sjätte timme vänder tidvattnet. Väderprognosen lovar bra med vind så vi kommer nog att kunna segla hela vägen.

Cuxhaven är en relativt stor hamn och bara den som tycker om kranar, logistik och stora fartyg ser charmen i det hela. Vi fascineras och vrider huvudet åt alla håll för att hålla koll på all trafik. Lastfartyg och fiskebåtar, segelbåtar och små motorbåtar i en saligt blandning.

Väl ute ur hamnen, där strömmen är stark möter vi så Nordsjön som vi delar med andra fartyg ute på helt andra uppdrag är jordenruntsegling i sakta mak.

Var har de sina nät?

En utmaning är att ha koll på fiskebåtarna som kan släpa nät och trålar ganska ytligt långt efter sig. Helst vill man passera framför dem så att man inte behöver bekymra som om att komma för nära redskapen.

Solnedgång på Nordsjön

Nöjda och glada förbereder vi oss för vår första natt på stora havet. Embla är trygg och sköter sig fint och vi känner att vi kan slappna av, trots att vi självklart hela tiden måste ha uppsikt i den svarta natten. Om mindre än 24 timmar är vi i Nederländerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.