Båtfix

Mera båtfix i Henån

29 juni – 5 juli 2021

Så är vi då tillbaka i Henån och Orust Yachtservice. Återigen har vi en lista på saker som ska göras. Vi är ibland tacksamma för att vi bestämde att vi det här första året ska segla långsamt söderut och inte korsa Atlanten detta år. Vi har drygt 1,5 år innan vi ska vara på Kanarieöarna för Atlantöverfarten. Vi har verkligen tid att uppgradera och underhålla båten samtidigt som vi får se och uppleva nya platser. Vi trivs otroligt bra med att bo ombord och tycker att vi har allting som två människor kan önska sig för egen del.

Toafixet först

Skrovgenomföringen till septikanken ska fixas. De som satte dit den gjorde verkligen ett slarvigt jobb. Vi är glada att vi upptäckte det nu och inte efter en atlantöverfart.

I samband med att septitanken demonteras upptäcker vi att den har en liten läcka i en av svetsskarvarna. Vi har tyckt att det har luktat litet i det utrymme där den sitter, men inte tillräckligt för att vara alarmerande. Dessutom är tanken relativt nygjord, vi fick den gjord och installerad vintern 2017/2018. Ytterligare ett slarvigt genomfört jobb av samma företag.

I Henån finns företaget som tillverkar allt rostfritt åt Hallberg Rassy och som tur är har de tid att hjälpa oss med en svetsning.

Motorn som ryker

Felsökningen kring varför det ryker om motorn fortsätter. Vi upptäcker att ljuddämparen som vårt varv på ostkusten (ja samma varv som slarvade med tank och genomföring) lagade i våras visar sig ha spruckit i skarvarna. Vi bestämmer oss för att beställa en ny som Erik monterar.

En tanke som slår oss är att röken från avgaserna nu är vit och det bör tyda på att vattenånga, inte olja. Erik kollar impellern. Den ska ha blivit bytt i samband med motorservicen som gjordes av – ja gissa vilka. Men den är inte bytt och kanske är den inte bytt på flera år eftersom det visst inte ingår byta av impeller, trots att det i specifikationen på servicen står att man ska gå igenom kylsystemet. Vi har nu lärt oss: Fråga alltid exakt vad som ingår, varje gång. P bilden ovan ser man att nästan alla små skovlar är borta. Erik byter impeller, men vi chansar på att inga av de gamla vingarna sitter inne i motorn. Det ångrar vi sedan, men får hjälp att åtgärda när vi så småningom kommer till Medemblik i Holland.

Värmaren som inte startar

Vi har gett upp att försöken laga vår gamla värmare. Det visar sig att det är ganska stora sprickor inne i den. Den är 19 år gammal så kanske är det dags att byta. Vi beställer en ny från de alltid lika hjälpsamma människorna på Värmarcenter i Stockholm. Det blir en Webasto 90 Pro, samma som vi haft tidigare. Det kommer visa sig att det inte är helt enkelt att byta och vi kommer under året att ha en del problem med intrimningen av värmaren, men på Värmarcenter är de alltid hjälpsamma med telefonsupport när vi ringer från både Frankrikes och Spaniens atlantkust.

Emblas värmesystem

Vårt värmesystem är lite speciellt. Det är ett vattenburet system som leder varmt vatten ut i slangar i båten som sedan går in i värmeväxlare som blåser ut varmluft. Det ger en mycket behaglig värme. Det här systemet är vanligare i lastbilar än i båtar men något vi verkligen uppskattar.
Vi kan också göra varmvatten med hjälp av värmaren, utan att behöva koppla in landström eller starta motorn som är det vanligaste. Det går en slinga genom varmvattenberedaren och på 15 minuter har vi 40 liter varmvatten.

Fenderplankor för kommande slussar

För vår fortsatta färd ner i Europa vet vi att vi kan komma att behöva fenderplankor som fördelar trycket på fendrarna samtidigt som den skyddar båten mor otäckt vassa och skrovliga betongkajer. Vi använder tiden i Henån till att tillverka ett par.
Vi stryker dem med samma produkt som vi använt på däcket, Sioo:x, i hopp om att de ska bli grå och sluta lysa som kanariefåglar. (De blir grå efter bara några veckor).

Gott ombord – köttbullar och rabarber

Våra dagar i Henån är trivsamma. Vi umgås med våra holländska vänner och har gott om tid att laga mat och koka kräm och annat gott på säsongens jordgubbar och rabarber.

Köttbullar med citron, vitlök och parmesan

Jag hittar ett fantastiskt gott recept på köttbullar med vitlök och citron. Vi äter dem tillsammans med ostfyllda tortellinis och gräddstuvad fänkål. Recepten till citronköttbullar och gräddig fänkål finns här.

Sammetssyrlig Rabarbercurd

Vi provade också att koka curd – som i lemoncurd – på rabarber. Mycket gott som pålägg. Man kan ha den i tårta, servera den med maränger, jordgubbar och glass eller som en del i en svenskinspirerad tiramisu. Men allra godast är den att bre på macka. Recept finns här.

Vi styr norrut

När vi äntligen är klara med allt båtjobb kastar vi loss och får en dag med riktigt fin segling. Vi går från Henån norrut mot Ulön där det finns en populär ankarvik, Dannemark. 58° 30,82’N * 11°15,916E

Om ett par dagar kommer några av våra barn på besök och då ska vi ha hunnit till Havstenssund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.