Hamnguider

Nederländska favoriter

18 – 21 aug

Från Harlingen går vi till Hindeloopen och det betyder att vi slussar in i Ijsselmeer. Vi är glada och tacksamma över att inte behöva segla med paraply, det regnar ganska ofta.

Vi gillar Nederländerna!

Människorna vi möter är snälla, hjälpsamma och intressanta. Vi får flera nya seglarvänner – sådana man träffar en tid i ett par hamnar för att sedan skiljas åt, kanske för alltid. Med sociala medier samt Marine Traffic och AIS är det ändå lätt att fortsätta hålla kontakten.

Som vi ser det är norra Nederländerna, eller Friesland som det heter, ett bra ställe att prova många saker för första gången: Tidvatten, strömmar, sandbankar, fiskeredskap, slussar, kanaler och trängsel – allt finns här.

Efter fyra slussar börjar vi förstå konceptet och rutinerna. Trängsel fick vi ju prova på redan i Terschelling där man leker Tetris med alla båtar som ska komma in i hamnen och varje morgon genomför stor omflyttning eftersom de som ligger längst in är de som har legat längst och oftast vill ge sig av först. När vi går in i Ijsselmeer känner vi att vi har börjat få koll på både signaler och linor. Eftersom vi är här rätt sent på säsongen är det sällan trångt.

Gästhamnar och bunkring

I alla gästhamnar vi besöker finns el och vatten på bryggorna och ofta tvättmaskin. Duschar och toaletter är över lag fräscha. Hamnavgifterna ligger på omkring 30 Euro per natt för oss och man betalar för längd eller kvadratmeter. Alla talar engelska. I matbutikerna känner man igen det mesta och ofta är grönsakerna finare än hemma. Många ställen, även stora matkedjor, tar inte alltid svenska kredit- eller bankkort utfärdade av Mastercard så man måste ha kontanter. Det sägs att Visa ska fungera bättre men det vet vi inte. Bra att veta är att många affärer, alltifrån bagerier till järnhandlare och skoaffärer, har stängt på måndagar.

Något som vi upplever som mycket märkligt är att det inte finns någon sopsortering överhuvudtaget, utöver glasåtervinning och inget retursystem för pet-flaskor. Allt går i soporna.

Tyvärr är nästan alla skyltar på till exempel museer och i turistinformationer bara på holländska så det är ganska svårt att lära sig mer om de ställen man besöker.

Hindeloopen

Hindeloopen är den första staden efter att man har passerat Lorentzsluizen in i Ijsselmeer. Den är supergullig med sitt rutnät av söta kanaler, kantade med bostadshus och välskötta trädgårdar. Alla hus i centrala Hindeloopen har en sida mot kanalen. För inte alls länge sedan var båt det vanligaste sättet att transportera sig i Nederländerna, även inne i landet som har ett mycket stort kanalsystem.

Har man tur kommer man lagom till en festival och får då se människor i folkdräkter. Hindeloopen är känt för sin mycket vackra tyger och fint mönstrade klänningar. Ett besök på stadsmuseet är trevligt, om än inte omistligt.

Hindeloopen är en av de bäst bevarade gamla handelsstäderna från 1600-talet. Staden är så liten att man går igenom den på någon timme. Här finns en bra båttillbehörsaffär som bland annat säljer sjökort och strömkartor. Eftersom Hindeloopen numera ligger innanför slussarna från Waddenzee behövs inga slussar in till gästhamnen. Men man får räkna med ligga innanför eller utanpå andra båtar, så man bör alltid fendra av även mot utsidan.Det är ganska långt till toaletter och duschar men de är fina och rena. Här finns bra tvättmaskiner med torktumlare.

Enkhuizen

Från Hindeloopen går vi till Enkhuizen och passerar då bland annat Stavoren med sina nybyggda hus i glada färger. Här säljer de diesel utan biobränsle så vi tankar på vägen.

Många som vi talar med har Enkhuizen som sin absoluta favoritstad och visst är den fin och väl värd besväret, trots broöppningar och trängsel med stora skutor. Gästhamnen ligger mitt i staden och man har nära till det mesta. Det finns flera bra bagerier för den som vill köpa färskt bröd på morgonen. Systemet för el och vatten är dock så krångligt att vi inte orkar lista ut hur det fungerar och våra solceller ger oss tillräckligt med ström.

Det här blir staden där vi lär känna Nederländernas faiblesse för klockspel. Minst en gång i timmen spelar flera kyrkor en liten snutt och klockorna slår varje kvart, dygnet runt.

Är man lite trädgårds- och/eller arkitekturintresserad är ett besök i Loosenpark en fin promenad med lite exotiska träd för en nordbo som silkesträd och frilandsklerodendrum.

Hoorn

Vi seglar inte till Hoorn men besöker  staden vid ett par tillfällen med buss eftersom här finns ett ganska bra utbud av butiker. Gästhamnen ligger fint och centralt och själva staden är superfin med många trevliga uteserveringar. För den som tänkt segla till denna del av Holland tycker vi att man kan välja antingen Enkhuizen eller Hoorn, de ligger nära varandra.
Hoorn är verkligen en stad med mycket historia. Här föddes grundaren av Holländska ostindiska kompaniet Jan Pieterszoon och staden var, fram tills att denna del av Holland inte längre var förbunden med havet på grund av vallbyggen, en av de viktigaste handelsstäderna i konungariket Holland. Holländska ostindiska kompaniet bildades 1602 genom en sammanslagning av flera mindre handelskompanier. Överallt ser man spår av deras storhetstid med pampiga bostadshus, magasinsbyggnader och hus för vägning av varor.

Gästhamnen är liten och kan stängas om vattennivån i Ijsselmer skulle stiga av någon anledning. Tornet Hoofdtoren i hamninloppet byggdes till försvar av staden på 1500-talet Liknande torn finns i många av de städer som blev rika på handel under 1500- och 1600-talen. Idag är tornet museum och det finns en restaurang högst upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.