Båtfix

Båtfix i Medemblikk

21 aug – 8 sep 2021

Vår båt, Embla, är en Contest 48 från 2002, byggd i den holländska staden Medemblikk. Dit seglar vi för att fixa en del med båten.

Är alla städer från medeltiden?

”Är alla städer från medeltiden?” utbrister Erik när vi seglar in i Medemblikk och får ser ännu ett medeltida slott trona upp sig vid inloppet. Och ja, många städer, som Medemblikk, har mycket gamla anor. De hade sin storhetstid på 1600- och 1700-talen och ofta är stadskärnorna från den tiden.

Vi lägger upp Embla

Varvet dit vi far ligger utmed ett av många vattendrag som genomkorsar hela Holland. Det innebär att det blir både broöppning och slussning. Det är stor nivåskillnad och slussen är liten.

Det sägs att långsegling är att laga saker som går sönder på platser som saknar rätt förutsättningar. Vi kan konstatera att vi har haft en hel del saker att reparera sedan vi lämnade Stockholm, mer än vi räknat med, både tidsmässigt och ekonomiskt. Men vi har hittat mycket bra ställen att få hjälp på och MYS, Medemblikk Yacht Service, är inget undantag, bland annat har de en väldigt bra verkstad för rostfritt. Det är alltid nervöst att lyfta båten, vårt hem och vårt transportmedel.

Lagad pushpit och ny antenn

På grund av en krock vid en lossläggning för någon månad sedan är vi tvungna att laga vår pushpit. Det blir fantastiskt bra och ingen kan se var de nya svetsskarvarna sitter.

Vi passar också på att göra något åt vårt problem med antenner. Vi har haft både gps- och mobilantenner inne i båten och har problem med att vi tappar signaler. Genom att låta tillverka en stolpe i rostfritt och få ut antennerna hoppas vi att detta problem ska vara löst.

Ställer ventiler och letar impellerblad

Vi servade spridarna på motorn i Henån i somras men vi tycker fortfarande att motorn ryker och drar mycket diesel, dessutom är det dags för en 2000 timmars service. I Medemblikk får vi en mycket bra genomgång av motorn och får även ventilerna ställda. I värmeväxlaren hittar mekanikerna också ett par av vingarna från den trasiga impellern som vi bytte i Henån. De har förmodligen bidragit till röken från motorn. Efter allt detta går motorn mycket bra.

Polera skrov och tvätta botten

Vår botten är målad med Coppercoat och den visar sig ha fungerat bra. Botten är i stort sett ren, men på ett par ställen har vi fått påväxt av havstulpaner.
Även propeller och kylplattorna har mycket tulpaner. Avloppet till handfatet är nästan igentäppt. Vi ruggar ytan på Coppercoaten enligt anvisningar, tvättar vattenlinjen och polerar skrovet så att båten glänser som ny.

Nu sover vi ännu bättre

Det finns bra båtbutiker i den stora marinan i Medemblikk och här hittar vi i äntligen rätt tråd för att laga älgskinnet på ratten. Det är enklare än man tror, men lite pilligt och tidskrävande och passar bra för en regnig dag. Vi köper nya madrasser till akterkojen, städar i stuvfack och polerar rostfritt. Dagarna går i flitens tecken.

Ett livligt båtliv

Vi blir kvar i Medemblikk i flera veckor. Det är en mysig plats med bra restauranger och fina promenader. Vi återser seglare vi träffade på Terschelling och utbyter erfarenheter och drömmar. De har nästan en exakt likadan båt som vi.
Det är full rulle i alla hamnar och många kappseglingar, bland annat ser vi målgången på landets största 24-timmarskappsegling där upp till 800 båtar brukar vara med. Det är en otrolig logistik. och alla typer av båtar deltar. De båtburna blåsorkestrarna står för underhållningen.

Kanalfärder i jollen

Kanalerna är fascinerande vart man än kommer i Holland och när vi tar jollen på kanaltur får vi verkligen se landet på nära håll. I Medemblik kan man åka långt ut på landsbygden i jollen för att sedan åka in i vanliga bostadsområden och in till stadskärnan.

Att bo på båt som står i vagga på land är inte så kul eftersom man bland annat saknar vatten och avlopp. Så medan vi väntar på ny pushpit och lite annat lämnar vi Embla nypolerad och fin och far till Amsterdam. Mer om det i nästa inlägg.

Mot Markerwadden

Efter drygt två veckor lämnar vi Medemblikk och sätter kurs mot Markerwadden, en konstgjord ö i den konstgjorda insjön Markermeer. Sjön skapades 1976 när man byggde en vall som skar av Markermeer från Ijsselmer. Vid Krebbesgat slussar man mellan de två sjöarna.

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.