Frankrike

Dieppe – den djupa hamnen

15 – 21 september

Från Boulogne-sur-Mer seglar vi de 60 NM till Dieppe i Normandie.

I Dieppe har det bott människor så länge man kunnat spåra mänsklig verksamhet i området. Namnet Dieppe sägs härstamma från vikingarnas ord för djup och det är tack vare stadens naturliga och djupa hamn som den kunnat blomstra i så många hundratals år. Målningen av C.N. Cochin är från 1778 och fotot under är taget när vi står ungefär längst ner till vänster i målningen.

Dieppe ligger i Normandie – nordmännens land. Gånge-Rolf, som kanske var från Norge eller kanske från Danmark, blev hertigdömet Normandies första härskare efter att han år 911 låtit döpa sig och lovat den västfrankiske kungen, Karl den Enfaldige, att försvara kusten mot andra vikingar. Gånge-Rolf, eller Rollo eller Rolf I, som han också kallas ligger begravd i Rouen. Han är också anfader till Wilhelm Erövraren.

Spåren av krig finns överallt utmed den franska kusten, från vikingarnas härjningar och medeltida borgar med vallgravar till försvar mot kanske framför allt engelsmän, till en av andra världskrigets mest ödesdigra operationer – Räden i Dieppe – där de allierades operation misslyckades och mer än hälften av de 6000 brittiska och kanadensiska soldater som landsattes, tillfångatogs, skadades eller dog.

Dieppe är en ganska sliten stad med katedraler som förvandlats till ruiner och hus som ingen älskat på länge. Men det är också charmigt, med marknader och små mysiga matbutiker.

Och på den långa stranden, där så många soldaters liv har slutat genom historien, flyger man i dag drakar i solnedgången. En av Europas största drakfestivaler hålls här varje år. I år är den tyvärr väldigt liten på grund av covid. I solnedgången strosar människor utmed klapperstenarna och njuter av det vackra ljuset som kommer sig av att solen reflekteras i de vita klipporna. Fransmännen kallar den här delen av franska kusten för Côte d’Albâtre – alabasterkusten.

Normandie – kärvt men lätt att älska

Det är ju så att vissa platser talar till en på ett sätt som gör att man direkt trivs. För mig handlar det ofta om naturen, växterna och dofterna. Normandie är ett sådant ställe. Klimatet är milt utan att bli hett, det regnar mycket och jorden är bördig. Maten är god, det är ett land av smör ost och äpplen. Några av de vackraste trädgårdar jag har sett på mina många trädgårdsresor ligger i Normandie.

Normandie har varit ett av de mål som vi verkligen har sett fram emot att få segla till. Jag har varit i här flera gånger för att titta på trädgårdar och under de år Erik och jag letade efter vår drömbåt bilade vi här på väg mot La Rochelle och Amelvarvet där vi gjorde ett studiebesök 2015.
Vi blir kvar i Dieppe i mer än en vecka eftersom det envist blåser sydvästlig kuling. Vi hyr bil och gör lite utflykter. Mer om dem i ett senare inlägg.

I Dieppe träffar vi återigen långseglarna Malin och Johan från Ran Sailing som vi mötte på Koster i somras. Vi får många bra tips av dem, om allt från marknader till pizzerior. I övrigt ser vi inte många långseglare. Vi fascineras av tidvattnet som verkligen är kraftigt här (se bilden nedan, sex timmar mellan fototillfällena, notera hur låg kajkanten blivit och hur långt stolpen som bryggan är fäst har försvunnit).

Från Dieppe funderar vi på att gå till den lilla staden Honfleur som vi har fått rekommenderat av väldigt många seglare. Men hur det nu är så vill inte vindarna ta oss dit. Honfleur har en av de största skillnaderna i tidvatten och man måste tima inseglingen perfekt för att komma in. Vi har ju kommit en bit in på hösten och vi vill inte riskera att bli inblåsta på ställen som inte har tillräckligt bra skydd eller kanske är svåra att lämna om inte förhållandena är optimala. Vi kollar och kollar i våra väderappar men det går inte att segla dit på ett sätt som vi tycker är tryggt. Sådant är seglarlivet – vädret avgör väldigt ofta hur resan blir.

Den 21 september hissar vi segel och sätter kurs mot Cherbourg. Vi får en fantastisk segling, 114 NM, i strålande solsken och med en natt i månsken så som de bara kan upplevas på havet. Den nedersta bilden är tagen klockan 23.13.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.